Annons:

Högberg:

Peter Högberg (S) säger att tennisklubben har fel.

Högberg: "Vi har inte tagit något retroaktivt beslut"

Vimmerby Tennisklubb menar att kultur- och fritidsnämnden beslutat att sänka aktivitetsstödet retroaktivt. Peter Högberg (S) säger att så inte är fallet. – Det nya beslutet gäller från och med årsskiftet, säger nämndens ordförande.

Annons:

I morse skrev Dagens Vimmerby om ilskan i Vimmerby Tennisklubb efter att, vad tennisklubben menar, aktivitetsstödet förändras retroaktivt. Ordföranden Bengt Westrin anser att kultur- och fritidsnämnden tagit beslut om att sänka aktivitetsstödet retroaktivt i november – och att de nya reglerna gäller från och med 1 juli i år. 

Peter Högberg (S) tillvakavisar det. 

– Vi har inte tagit något retroaktivt beslut. Vi använder gamla siffror som beräkningsunderlag och för att veta omfattningen. Det är ett rätt vanligt sätt, att man tittar bakåt. Fjolårets inkomst avgör sjuklönen exempelvis, säger nämndens ordförande. 

Men tennisklubben menar att beslutet gäller retroaktivt? 

– Nej, vi har inte tagit något retroaktivt beslut. Aktiviteterna de gör under hösten lämnar de in i februari. Om de gjort eller gör på något annat sätt i sin förening, så är det så. Jag kan tycka att vi inte kommunicerat ut beslutet tillräckligt snabbt, men samtidigt ligger protokollet på hemsidan och media har skrivit om sänkningen i aktivitetsstödet. 

"Inte tillräckligt pedagogiska"

Vimmerby Tennisklubb hade räknat med aktivitetsstöd på 30 000 kronor i höst och kallar de nya reglerna för "helgalna". 

– Deras aktivitetsstöd för 2015 är utbetalt. Jag säger det återigen: vi betalar inte ut retroaktivt. Höstens aktiviteter 2015 rapporteras in i februari nästa år. 

Har ni varit tillräckligt tydliga med vad som gäller?

– Vi kanske inte har varit tillräckligt pedagogiska, men tennisklubben är den enda vi fått den här signalen från. Men kanske borde vi gått ut till föreningarna lite snabbare. 

Peter Högberg (S) menar att ingen av fotbollsklubbarna regaerade likadant. 

– När vi informerade dem så var den enda kontrollfrågan vi fick: "Rör ni skötselbidraget?". Nej, svarade vi och det tyckte de var skönt. Det är först tennisen som reagerat. 

"Ser inget fel i regelverket"

Bengt Westrin menar att kommunen förfarande är olagligt. 

– Jag har varit i kontakt med jurister och ekonomer och man får inte göra retroaktiva minskningar av bidrag. Jag tycker att det här visar en brist på kunskap om hur saker fungerar. Kommunens ekonomi är ett problem, ja, men man måste följa lagar och regler, sa tennisklubbens ordförande till Dagens Vimmerby tidigare. 

Peter Högberg kommenterar det så här: 

– Jag har svårt att förstå hur vi skulle bryta mot kommunallagen eller förvaltningslagen. Jag har tittat på vårt regelverke och jag kan inte se något fel med att vi sänker nivån från 70 kronor till 50 kronor i aktivitetsstöd. Vi tar beslut för vad som betalas ut 2016.

Beror det på ett missförstånd?

– Jag tror att tennisklubben tycker att det här är ett bidrag som betalas ut i efterhand. Att föreningen i sådana fall ligger ute med pengar och sedan får bidrag från kommunen. Så ser inte vi på det och däri ligger missförståndet. 

Menar du att tennisklubben har brist på kunskap?

– Inte okunskap, men de har gjort en egen tolkning. När bidraget höjdes från 50 till 70 rullade allt på. Alla personer kan inte vara insatta i alla kommatecken och alla regelverk. Så länge allt fungerar behöver man inte vara insatt i alla kommatecken. 

Westrin säger att "Högberg verkar inte veta vad en budget går ut på". 

– Som ordförande i en politisk nämnd är jag väl bevandrad i hur en budget ser ut. Jag har också varit medlem i många föreningar och varit med i många olika budgetar, men jag har ingen kommentar om hur tennisklubben gör sin budget. 

Har ni haft någon kontakt med tennisklubben efter det här?

– Beslutet ligger fast, men vill de ha en personlig kontakt kan vi se till att ordna ett möte. Man ska komma ihåg att det var en nämnd som fattade beslutet att regelförändringen ska gälla från och med årsskiftet. 

Hur tror du det här påverkar klubbarna och föreningarna som redan ligger på gränsen?

– Det kommer självklart att slå jättehårt mot många föreningar. Att skära ner det generella föreningsbidraget med 17 procent och att sänka aktivitetsstödet är inget man jublar över. Det är svettigt och tufft. Men får vi en ljusare ekonomi 2017 är det här en av de delarna vi vill titta närmare på tidigt, att återigen kunna stärka upp föreningslivet för det de gör är väldigt viktigt. 

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt