Annons:

Ex-kommunalrådet vädjade till politiken:

Det mångåriga kommunalrådet Bengt Johansson vädjade till politiken i Tuna.

Ex-kommunalrådet vädjade till politiken: "Låt det inte hända"

Det tidigare centerpartistiska kommunalrådet Bengt Johansson vädjade till politiken i samband med politikerutfrågningen i Tuna. Han bad dem att tänka till om exploateringen av tomten Uven i Vimmerby.
– Snälla, låt det inte, hända, säger han.

Annons:

Bengt Johansson är en legendar inom centerkretsar och var kommunalråd i Vimmerby kommun i 20 år. I samband med utfrågningen i Tuna lyfte han exploateringen av Vimarhems tomt Uven vid Kampgatan. Kommunstyrelsen vill sälja marken till det lokala byggföretaget Storebrolyan.

– Ni gav köparen till Stören subvention. Nu är ni på väg att göra samma sak med Uven med 1,7 miljoner kronor. Hur marken kan värderas till 400 kronor per kvadratmeter förstår jag inte. När vi sålde mark till Systembolaget och Posten på 1980-talet var priset 600 kronor kvadraten. Värdet på en så central tomt kan väl inte ha sjunkit med en tredjedel på 30 år och varför ska kommunen gå in och blanda sig i en affär mellan Vimarhem och en eventull byggherre, sade Bengt Johansson.

Marie Nicholson, kommunalrådskandidat för Moderaterna, svarade honom så här: 

– Vi är i behov av 200 nya bostäder och kan inte ha stora tomtmarker där det finns intressenter som vill bygga nu och samtidgt spara på dem. Det är bråttom, näringslivet skriker efter bostäder så anställda kan flytta till Vimmerby. Det är bara i Vimmerby och Kalmar det kommer företag som vill bygga.

"Kan inte vänta in Vimarhem"

Gudrun Brunegård (KD) ansåg att kommunen måste ställa krav och att det ska vara marknadsmässigt. Lars Johansson (V) svarade att Stören sticker i ögonen hos allmänheten.

– Det handlar om dyra bostadsrätter som säljer slut på en vecka eller två och så subventionerar kommunen det med 1,4 miljoner kronor. Det ser ut att bli likadant med Uven och då får vi ingen rätsida på kommunens ekonomi, sade han.

Kommunalrådet Helen Nilsson (S) höll med majoritetskollegan Marie Nicholson (M).

– Vi måste tänka på samhällsnyttan. Vi har 400 som pendlar in och vi kan inte nonchalera att det finns en privat marknad som vill bygga. Vi kan inte vänta in Vimarhem. Vi är ingen storkommun, vi kan inte ställa allt för stora krav. Vi måste få till bostäder, så att alla människor som vill har någonstans att bo, sade hon.

Centerpartiets Peter Karlsson ifrågasatte varför det bara är ett företag som får tillgång till tomten.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt