Annons:

Jörgen Andersson (M) åker runt på moped i Kalmar län för att locka till sig personkryss. Foto: Simon Henriksson

Riksdagsmannen vill kryssa sig in – åkt över 100 mil på moped i länet

Jörgen Andersson (M) ser ut att förlora den riksdagsplan han innehaft sedan 2010. Men själv har han inte gett upp. Med sin krysskampanj åker han runt på moped i länet och möter väljare.
– Det har varit en seriös satsning, säger han.

Annons:

I två mandatperioder har Jörgen Andersson, bosatt i Överum, företrätt Moderaterna i riksdagen från Kalmar län. Men på partiets nomineringsstämma petades han ned till en fjärdeplats. 

– Det är inte alltid det går renhårigt och schyst till, men det är också en liten del av partiet som bestämmer det där. Det är klart att jag blev besviken, men samtidigt vet man spelets regler. Det är inte alltid engagemang som avgör, ibland är det andra saker, säger Jörgen Andersson (M), som också bott i Vimmerby under många år.

Länge han hade gett upp hoppet om en förnyad fyraårsperiod i riksdagen.

– Men jag blev övertalad att göra en personvalskampanj av en grupp människor från olika delar av länet. Därför gör jag en seriös satsning. 

Över 100 mil på moped

Målet med hans kampanj är 2 000 personkryss. För att nå ut med sitt budskap har han kört mer än 100 mil på moped runt om i länet. Det har blivit många tidiga morgnar och sena kvällar de senaste veckorna. 

– Jag har nog kört det dubbla med bilen för att frakta mig runt i länet. Jag delar ut 42 000 foldrar och försöker att synas i hela länet. Mitt främsta mål är att man ska upptäcka vikten av att kryssa en kandidat. Det är faktiskt få moderatväljare som kryssar, i förra valet var det många fler sossar som kryssade. Jag vet inte om vi någonsin har haft en personvald moderat från länet. Det förvånar mig en aning, säger Jörgen Andersson.

Hur ser du på dina chanser?

– Jag inser att chanserna är små. Ju fler som kryssar desto mer ökar chanserna, men det kommer bli svårt. Jag måste få fem procent av rösterna och sedan ha flest röster för att ta det första mandatet. Jag tror att det kan bli tufft för oss att behålla två måndat. Vänsterpartiet går bra, Socialdemokraterna och Sverigedemokraterna är starka i länet och Centerpartiet tar sitt mandat. Risken finns också att SD blir större än Moderaterna i länet och då tappar vi det andra mandatet. Därför är det ännu viktigare att väljare i Västervik, Vimmerby och Hultsfred kryssar en moderat från norra länet.

Varför ska man kryssa dig när du har blivit petad av partiet?

– Jag skulle inte säga att jag har blivit petad av partiet. Jag skulle säga att det finns en liten sammanslutning av personer som har andra intressen. Jag tror faktiskt att jag har ett starkt stöd allmänt och generellt bland moderata väljare. Dessutom är det inte partiet som bestämmer, det är väljarna. Kryssar man en kandidat som inte är rädd för att säga vad han tycker, så ger man den kandidaten ett starkt mandat och det är oerhört värdefullt att vara personvald till riksdagen.

"Besvikelsen har varit"

Han säger att responsen från allmänheten har varit mycket god. 

– Det är glada miner, skratt och hejarop. Det känns positivt. Oavsett om jag kommer in eller inte, så kan jag förhoppningsvis bidra till att vi inte tappar det där andra mandatet. 

Vilka frågor vill du driva för Kalmar län?

– Jag tycker att det är viktigt att poängtera att man inte enbart sitter för sitt län, vår uppgift är inte att ta hem byten till valkretsen. Men det jag står för är traditonella moderata värderingar och jag tror att det behövs en stark röst för de ideologiska kränvärdena. Jag har varit en tillgång för länet de gånger det dyker upp frågor för Kalmar län. Som exempel kan jag ta kärnkraftsfrågan, växtskyddsmedel för bönderna på Öland och kraftöverföringsledningar för EoN:s projekt. Jag tror att jag är en bra och stark kandidat för länet. 

Blir du besviken om du inte blir kvar i riksdagen?

– Min besvikelse har redan varit. Den var att man inte värdesatte mitt arbete på nomineringsstämman. Nu har jag inget att förlora, så jag tänker inte så.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt