Annons:

  • Högberg (S) sågar sin partiledare som debattör:

    Peter Högberg sågar sin egen partiledares förmåga i debatter. Foto: Jakob Karlsson

  • Högberg (S) sågar sin partiledare som debattör:

    Statsminister Stefan Löfven är värdelös i debatter, anser Peter Högberg (S). Foto: Linus Johansson

Högberg (S) sågar sin partiledare som debattör: "Värdelös i debatter"

Lokala toppolitikern Peter Högberg (S) sågar statsminister Stefan Löfven. På Facebook skriver han att han "är värdelös i debatter".
– Det kanske var väl hårt, säger han.

Annons:

I går hölls den sista stora valdebatten i SVT. I en diskussion på Facebook skrev socialdemokraten Peter Högberg att hans partiledare, Stefan Löfven, är värdelös i debatter.

– Han är ingen debattör, det är inte hans område och det får man ha full respekt för. Han är mer analytisk och tänkande, han ser inte världen i svartvitt. Jag tyckte att SVT:s dokumentär om vem som vill bli statsminister visade det väldigt bra. Där ser man hur han resonerar, att han är mer av en grubblande politiker än en oneliner-politiker. Det uppskattar jag, det behöver vi mer av, säger Peter Högberg (S). 

Är det inte hårt att kalla sin egen partiledare för värdelös?

– Det kanske var väl hårt, men det var en markering. För mig är det inte debatterna som ska avgöra vem man ska rösta på. Det är svårt att komma till tals, det är inget resonerande, utan bara oneliners. Frågorna från media är färdiga och exempelvis har det inte diskuterats någon kulturpolitik. Det är bara ett stort fokus på partiledarna, som förväntas vara allomkunniga. Inga av de sakkunniga, ministrarna eller ministerkandidaterna har varit med i debatter. Stefan Löfven har fantastiska ledaregenskaper i regeringskansliet, det är ingen enmansshow, det är ett lagarbete där han är lagkapten och låter de olika lagdelarna profilera sig. Med ett lag har man flera som är kunniga inom olika områden.

"Vill behålla honom"

Peter Högberg vill inte säga att han tycker att statsministern varit svag rakt igenom.

– Jag har faktiskt inte sett någon politisk debatt på tv. Jag gillar inte det formatet, utan jag har fått höra från andra och läst i media hur de bedömt det. 

Är det inte magstarkt att kalla honom värdelös utan att ha sett honom?

– När jag har hört eller sett honom har han inte fungerat. Men jag vill behålla honom, han är en fantastiskt bra partiledare, en duktig talare, duktig på att möta väljarna. Där är han helt fantastisk. Han lyssnar och tar in det man säger till honom.

Högberg tycker att det nya landskapet är problematiskt.

– Man belönas mer för att vara rapp i käften än att vara skicklig på det politiska landskapet. Man kan se det i kommunerna, det finns fantastiska fritidspolitiker som läser på, gör analyser, men inte syns medialt. Det är dessa politiker som är grunden för demokratin. Vi tenderar att få en utveckling med politker med fina leenden och glittrande tänder. Vi måste hitta lösningar på komplexa frågor på alla nivåer.

Vem tycker du har varit skickligast i debatterna?

– Jag tycker ändå Löfven utifrån att han är mer resonerande än de andra. Jonas Sjöstedt brukar sköta sig bra och Annie Lööf kan vara vass, särskilt mot Jimmie Åkesson med sitt humanistiska synsätt.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt