Annons:

Vill se fler idrottstimmar i skolan – förslag från länets riksdagsledamot

Jimmy Loord föreslår fler idrottstimmar i grundskolan. Foto: Pressbild

Vill se fler idrottstimmar i skolan – förslag från länets riksdagsledamot

Ännu fler idrottstimmar. Det vill kristdemokraten och nyblivna riksdagsledamoten Jimmy Loord se.
Han vill öka från 600 till 700 timmar.

Annons:

I maj 2017 tog regeringen beslut om att utöka antalet idrottstimmar i grundskolan från 500 till 600 timmar. Beslutet kommer gälla från höstterminen 2019. 

Men Kristdemokraternas utbildningspolitiske talesperson, Jimmy Loord, som är ny riksdagsledamot efter valet, tycker att det är ett steg i rätt riktning, men är ändå inte nöjd. Han vill se ytterligare en ökning till 70 timmar.

– Flera skolor i vårt land har konkreta erfarenheter av att mer fysisk aktivitet under skoltid leder till elevers förbättrade skolresultat. Det har också forskats och gjort studier som visar det konkreta sambandet mellan pulshöjande aktiviteter och ökad prestationsförmåga i skolan, säger Jimmy Loord (KD).

"Bidrar till bättre psykiskt mående"

Kristdemokraten menar att flera goda insatser görs redan i dag både i landet och i Kalmar län. Flera skolor har sökt statsbidrag för hälsofrämjande skolutveckling och också utökat antalet tilfällen elever ägnar sig åt pulshöjande aktiviteter. En ojämlikhet uppstår dock när inte alla skolor använder sig av denna möjlighet, enligt Jimmy Loord.

– Det vill vi ändra på! Kristdemokraterna vill se flerschemalagda idrottstimmar i den svenska skolan. Vi konstaterar att våra elever har mindre schemalagd idrott än elever i många andra europeiska länder. Vi välkomnar ökningen av antalet timmar men konstaterar samtidigt att vi inte är nöjda. Kristdemokraterna vill gå ett steg längre än alla andra partier och öka antalet idrottstimmar till 700. Denna utökning av antalet idrottstimmar innebär i vårt förslag en minskning av antalet timmar för elevens val.

Med förslaget tar KD sig an utmaningen med den ökade psykiska ohälsan bland barn och unga från ytterligare ett perspektiv, enligt Jimmy Loord. 

– Studier visar tydligt hur fysisk aktivitet bidrar till bättre psykiskt mående. Vi har inte råd att låta bli att satsa ytterligare. Jag kommer därför tillsammans med min partikollegor fortsätta arbetet och ta ytterligare seg mot en mer välmående skola. Det är en av de bästa investeringar vi kan göra, säger Jimmy Loord.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt