Annons:

Matserveringen på Frödala och Solgläntan kan stängas

På Granen i Vimmerby kommer det bara att serveras lunch framöver om sparförslaget går igenom. Foto: Vimmerby kommun

Matserveringen på Frödala och Solgläntan kan stängas

Kostverksamheten ska spara två miljoner kronor. Nu har förvaltningen tagit fram ett förslag på hur pengarna ska sparas. Bland annat stängs matserveringen på Frödala och Solgläntan. – En del av vårt utbud kan komma att försvinna och en del i vårt utbud kan komma att förändras, säger Sofia Andersson, kostchef i Vimmerby kommun, i ett pressmeddelande.

Annons:

Kostenheten i Vimmerby kommun ansvarar för att leverera mat till förskolor, skolor och omsorg i hela kommunen. Idag arbetar 62 medarbetare i verksamheten, fördelat på 31 enheter. Under 2016 har kostenheten fått en minskad budgetram med 2 miljoner kronor vilket ställer krav på verksamheten att effektivisera arbetet och hitta lösningar.

Nu har tjänstemännen tagit fram ett besparingsförslag som innebär följande: 

  • Endast servera lunch på Granen.
  • Stänga Frödala och Solgläntans matservering.
  • Inte öppna matserveringen på Norrskenet.
  • Förändra antalet dagar vi distribuerar mat till hemmaboende från två gånger i veckan till en gång i veckan.
  • I egen regi leverera mat till gruppbostäder och specialkoster till egna kök.
  • Se över matproduktionen och bemanning i sin helhet och titta på svinnet.

 – Förändringen påverkar både medarbetare och invånare. Några kommer att tycka att förändringen leder till försämring men vi hoppas att detta är det som minst påverkar kommunens medborgare, säger Sofia Andersson.

För de personer som idag äter mat på Solgläntan och Frödala innebär förändringen att de själva måste laga mat i fortsättningen. För de personer som äter på Granen innebär förändringen att de själva måste laga frukost och kvällsmat själva i fortsättningen.

– Om en person inte klarar det själv kan man söka hjälp via kommunens biståndsenhet. De gör då en prövning av situationen, säger Sofia.

"Många kommer att bli arga och ledsna"

Kostenheten kommer också att se över den mat som idag lagas i köken. Det kan bli förändringar i de måltider som idag serveras.

– Vårt mål är att försöka hitta lösningar som i möjligaste mån gör att vi kan behålla så många medarbetare som möjligt och skapa förändringar som i så liten utsträckning som möjligt påverkar våra medborgare. Vi är väl medvetna om att många kommer att bli arga och ledsna och att våra medarbetare tycker det är jobbigt med en ny förändring men vi ser inte att vi har något val om vi ska klara budgeten, avslutar Sofia.

Alla medarbetare på kostenheten är informerade om förändringarna som diskuteras. Kommunstyrelsen tar beslut den 16 februari.

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt