Annons:

Skosystemet hos personalen blir kvar

Kommunfullmäktige röstade ned förslaget om förändrat skosystem i äldreomsorgen. Foto: MostPhotos

Skosystemet hos personalen blir kvar

Kommunfullmäktige sa nej till Moderaternas förslag om att anställda inom vård och omsorg ska få skobidrag. Dagens system med ett ramavtal som anställda kan utnyttja kommer därmed att behållas.

Annons:

I motionen motiverade Niklas Gustafsson (M) och Anders Dahlgren (M) att förslaget skulle öka valfriheten för de anställda. Socialnämndens ordförande Eva Berglund försvarade den nuvarande modellen med ett ramavtal.

– Ett skobidrag skulle innebära att vi betalar ut en summa till var och en och vi får ett kvitto tillbaka. Då kan vi inte vara säkra på att man köper skor i Vimmerby. Med dagens system har 470 personer tagit ut skor och det har kostat 360 000 kronor. Vi har ett ramavtal som gjort att vi har haft ett stort utbud av skor och fått ned priset till en mycket låg kostnad. Plus att kommunen får dra av momsen, det går inte när man betalar ut skobidrag. Vi kan inte heller kräva att det är skor som ska användas på arbetsplatsen om vi betalar ut skobidrag.

"Tänker ni något på miljön?"

Niklas Gustafsson tyckte att tänket var kortsiktigt.

– Tänker ni något på miljön? Vad ska vi göra med alla skor när anställda slutar? Då har man väl inte rätt att behålla skorna när kommunen dragit momsen?

Eva Berglund:

– Det är en fundering vi inte haft, men lyssnar man till personalen är ett par skor utslitna på ett-två år. Antingen om man köper via skobidrag eller får arbetsskor av kommunen så ska skorna till sopsorteringen efter ett par år.

Fullmäktige slog ned motionen. M, KD och SD reserverade sig.

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt