Annons:

Sjölander vill se bättre vård för könsstympade

Moderaten Malin Sjölander vill se en mottagning för personer som utsatts för könsstympning.

Sjölander vill se bättre vård för könsstympade

Moderaten Malin Sjölander kräver bättre vård för könsstympade flickor och kvinnor. Nyligen lämnade hon in en motion till landstingsfullmäktige.

Annons:

För en tid sedan häktades en kvinna i Västervik misstänkt för att ha könsstympat en ung flicka. Socialstyrelsen uppskattar att det finns cirka 38 000 flickor och kvinnor som utsatts för könsstympning i Sverige.

Sjölander vill nu se en bättre vård i Kalmar län.

Att utsättas för könsstympning är ett ofattbart övergrepp. Delar av underlivet, däribland klitoris, skärs bort och sys ihop. Detta är en traumatisk upplevelse både psykiskt och fysiskt för de drabbade. Kvinnor som utsätts för könsstympning drabbas lätt av svåra smärtor i underlivet och magen, mensblod har svårt att komma ut samt risken för stora cystor är stor. Många kvinnor får också svåra förlossningsproblem och skador som kan undvikas genom öppningskirurgi i god tid innan förlossningen”, skriver hon i motionen.

I dag finns det en specialistmottagning för könsstympning i Stockholm och nya är på gång i Skåne och Västra Götaland. Sjölander föreslår att en liknande mottagning ska inrättas i Region Kalmar län och att man skapar ett kompetenscentrum i länet för att stötta och utbilda personalen.

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt