Annons:

Så stort överskott ska kommunen göra nästa år:

Kommunen budgeterar med drygt 19 miljoner kronor nästa år. På bilden Tomas Peterson (M) och Helen Nilsson (S).

Så stort överskott ska kommunen göra nästa år: "Är en budget i balans"

Det blir marginella förändringar i budgeten för 2019 jämfört med beslutet i juni. Kommunen ska göra 19,2 miljoner kronor i överskott, skattesatsen ligger kvar och 80 miljoner kronor ska investeras.
– Det är en budget i balans, säger kommunstyrelsens ordförande Tomas Peterson (M).

Annons:

Det presenterade en enig kommunstyrelse i tisdags. Vimmerby kommuns nettokostnader är budgeterade till 952,7 miljoner kronor nästa år. Det är en ökning med cirka 37,4 miljoner kronor jämfört med 2018.

De två överlägset största nämnderna, barn- och utbildningsnämnden och socialnämnden, får 3,2 miljoner kronor respektive sex miljoner kronor i utökad ram jämfört med förra året. Socialnämnden har prioriterat äldreomsorgen och LSS-verksamheten medan barn- och utbildningsnämnden lägger tillskottet på framför allt fyra av grundskolorna. 

Båda nämnderna hade önskat ännu mer pengar.

– Det är samma förslag med budget för de båda nämnderna och det är för att det inte finns något mer att ge dem. Men vi ser att 2019 ser tufft ut, säger kommunalrådet Helen Nilsson (S).

Kommunstyrelsen får en miljon kronor, potten för oförutsedda medel stärks också med en miljon kronor och överförmyndarnämnden med 0,2.

"Budget i balans"

Kommunen budgeterar med ett överskott på 19,2 miljoner kronor nästa år. 

– Vi ser att 2019 och framåt kommer bli tuffare, men med drygt 19 miljoner kronor i överskott klarar vi de finansiella målen, det gör vi, säger Helen Nilsson.

Totalt ska 80 miljoner kronor läggas på investeringar och målet är att samtliga ska självfinansieras. Mer ingående artikel om nästa års investeringar kommer senare. Skattesatsen förblir oförändrad och ligger därmed kvar på 22,36 kronor per hundralapp. Kommunen ska också fortsätta att amortera i hög takt.

Jämfört med den rambudget som lades i juni skiljer i stort sett ingenting.

– Vi lägger en budget i balans utifrån regelverket som är, men vet att det ser tufft ut för nämnderna att klara budgeten kommande år. Vi får dock avvakta befolkningstalen i november och vad det innebär i skatteunderlag, säger kommunstyrelsens ordförande Tomas Peterson (M).

Att budgeten knappt märkbart justeras innebär att den tidigare majoritetsbudgeten ligger fast även med en ny majoritet.

– Sedan kan man göra vissa förändringar utifrån den, men det är mycket som är oklart än. Vi vet ju ingenting om nationell nivå än, så vi vet inte vad vi har att röra oss med alls och därför ligger vi kvar med det vi tog i juni, säger Helen Nilsson.

Tuffa år

Budgetplanen för de kommande åren ligger också fast. Det innebär att kommunstyrelsen budgeterar med 13,1 miljoner kronor i överskott 2020, ett underskott på 100 000 kronor 2021 och minus 1,3 miljoner kronor 2022.

– Det ser mycket tuffare ut framåt.

RÄTTELSE: I den första versionen av den här artikeln var skattesatsen felaktig. Vi ber om ursäkt för det.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt