Annons:

Nilsson Nachtweij (C):

Socialdemokraterna kan vara lugna, säger Ingela Nilsson Nachtweij (C).

Nilsson Nachtweij (C): "Socialdemokraterna kan vara lugna"

Socialdemokraterna kan vara lugna. Det säger det blivande kommunalrådet Ingela Nilsson Nachtweij.
– Jag är inte bekymrad. Vi kommer att landa in i en bra lösning, säger centerpartisten.

Annons:

Socialdemokraterna försökte sätta press på Vimmerbyalliansen, som snart tar över styret i kommunen, att ge besked om den nya förskolan. I oktober gick S ut med att man vill bygga en tio avdelningar stor förskola i Nybble, där en av avdelningarna ska vara avsedd för helg- och nattbarnomsorg.

– Vad vill de tre kommunalråden, i den nya centerledda majoriteten, med barnomsorgen i Vimmerby? Det är dags att den nyvalda majoriteten ger besked om hur de har tänkt att lösa situationen gällande fler platser inom barnomsorgen och helg- och nattomsorg. Tiden rinner iväg och vi vet att barnfamiljerna och medarbetarna vänta, säger Helen Nilsson (S). 

Ingela Nilsson Nachtweij (C) svarar att ett besked är på gång.

– Det kommer ett svar, men det ska bollas i alliansen först. Innan jag stämt av med dem vill jag inte säga för mycket, men vi vill bygga i Nybble och det ska vara inkluderat nattomsorg där. Däremot resonerar vi fortfarande om antalet avdelningar, säger hon.

Så ni är överens om allt utom antalet avdelningar?

– Ja, så kan man säga, men vi håller på att diskutera det. Jag är inget bekymrad över det, vi kommer att landa in i en bra lösning. Socialdemokraterna kan vara lugna. 

"Det brådskar"

Moderaterna har, åtminstone tidigare, varit inne på att bygga en tio avdelningar stor förskola. Centerpartiet har konsekvent varit emot så många avdelningar.

– Vi tre partier inom alliansen hade en avstämning med Birgitha Sahlin (barn- och utbildningschef) förra veckan. Nu ska vi och Kristdemokraterna ha gruppmöte innan vi ger ett besked. Det tar lite tid att resonera sig fram, men vi har ju inte ens tillträtt än. Det verkar som att Socialdemokraterna redan har gått i oppositionen.

Hur bråttom är det?

– Det brådskar. Det är prioriterat och det är skälet till att vi hade ett avstämningsmöte förra veckan. Sossarna kan vara helt lugna, vi kommer ta ansvar. 

"Vet inte vad hon menar"

Att Socialdemokraterna skriver att det blir tre kommunalråd i den nya majoriteten går inte att se som något annat än en tydlig pik mot alliansen.

– Vi kommer att ha ett kommunalråd och det är alla överens om, så det är ingen förändring. Även Socialdemokraterna stod bakom det politiska beslutet som vi tog innan valet, säger Nilsson Nachtweij (C).

Sannolikt syftar Socialdemokraterna på tjänstgöringsgraden?

– Enligt SKL:s definition kan man benämnas kommunalråd med 40 procents tjänstgöringsgrad, så då är det många fler som har varit och är kommunalråd. Vi har sagt att vi ska ha ett kommunalråd och en tjänst på 100 procent. Inte två på 100 procent som det har varit.

Marie Nicholson (M) blir vice ordförande i både kommunstyrelsen och barn- och utbildningsnämnden. Det ger henne 80 procents tjänstgöringsgrad. Ola Gustafsson (KD) blir ordförande i VEMAB samt i de två nya utskotten, samhällsutskottet och kultur- och fritidsutskottet. Han hamnar på 77 procents tjänstgöringsgrad.

– Vi har en KSO på heltid och en vice ordförande i KS som också är vice ordförande i en nämnd. Det gör att man kan säga att KS ger en subvention på tio procent åt nämnden. Så jag vet inte vad hon menar.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt