Annons:

Oklart vad som händer med Uven:

Det är oklart vad som kommer hända med tomten Uven i centrala Vimmerby. Foto: Jakob Karlsson

Oklart vad som händer med Uven: "Trögare i sina beslut"

Storebrolyan vill bygga cirka 30 lägenheter i centrala Vimmerby. Men vad som händer med Vimarhems tomt Uven är oklart. Det blev återremiss i kommunstyrelsen.
– Den tillträdande majoriteten vill att marknaden ska släppa ut den och att kommunen inte ska vara inblandad, säger blivande kommunalrådet Ingela Nilsson Nachtweij (C).

Annons:

I somras kom värderingen av den centrala tomten Uven som utförts av en mäklarfirma. Värderingen, som beställts av kommunen, landade på 1,6 miljoner kronor. Totalt har dock det kommunala bostadsbolaget Vimarhem betalat nära 3,6 miljoner kronor för tomten, som har köpts i två steg.

Bakgrunden till värderingen är att det lokala företaget Storebrolyan AB visat intresse för att köpa tomten och bygga ett 30-tal bostadsrätter där.

Men vad som nu händer är oklart. Kommunstyrelsen valde att låta frågan gå på återremiss – och det var ett oenigt beslut. Ärendet ska lyftas igen i januari.

– Den tillträdande majoriteten vill att marknaden ska släppa ut den och att kommunen inte ska vara inblandad. Det är en hel del bostäder på gång, så det är inte så stor panik att bygga där, säger Ingela Nilsson Nachtweij (C).

Socialdemokraterna ville dock att man skulle gå vidare med Storebrolyan direkt.

– Den kommande majoriteten tycker att vi ska avvakta, medan vi från S-sidan vill köra. Vi vill få igång byggnationen direkt och att kommunen ska köpa den för att lägga ett markanvisningavtal. Vi ser inte att Vimarhem mäktar med, så då vill vi få koll på tomten. Vi tycker att den nya majoriteten är lite trögare i sina beslut, säger Helen Nilsson (S). 

"Viktigt att hålla grytan varm"

VKF, Vimmerby Kommuns förvaltningsbolag, har beställt en riskanalys av Vimarhem. Tomas Peterson (M) har tidigare sagt att det inte går att se det som en förlust om tomten säljs för 1,6 miljoner – eftersom Vimarhem har gjort avskrivningar på den.

– Det är viktigt att vi har byggnation i Vimmerby och att hålla grytan varm när den kokar, säger Tomas Peterson (M).

Varför vill ni avvakta då?

– Vi måste vara överens med Vimarhem och se vilka de långsiktiga konsekvenserna blir. Vimarhem har varit rädd för att sälja den, för att man är rädd för en stor förlust i Vimarhem. Men det ska inte bli någon långbänk av det här, underlagen ska fram så snabbt som möjligt.

Vill ut på marknaden

Det blivande kommunalrådet Ingela Nilsson Nachtweij (C) säger att det upplägg som har föreslagits innebär en förlust. 

– Det beror på hur man tolkar det. Avskrivningar har gjorts, men Vimarhem själva hävdar att de har haft tre miljoner kronor i kostnad och att det blir en förlust.

Vimmerbyalliansen vill i stället att tomten ska ut på en öppen marknad.

– Vi vill testa marknaden och se om värderingen stämmer. Vi tycker inte att kommunen ska köpa den. 

Kan Vimarhem sälja den direkt till Storebrolyan?

– Det kan inte jag lägga mig i, det får bolagsstyrelsen avgöra. Men det borde kunna göras upp. 

Centerpartiet vill se en ny detaljplan som tillåter tre till fyra våningar.

– Vi har inte landat in i det i den nya majoriteten än. Det har varit en del synpunkter på att det kan bli förseningar, men att riva och köpa tandläkarhuset blir ingen förändring.

Vem ska köpa och riva tandläkarhuset?

– Planen var att Storebrolyan skulle göra det. Den informationen har vi. Vi hoppas också att Storebrolyan får bygga på någon tomt, vi säger absolut inte nej till dem. 

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt