Annons:

Initiativtagaren Fjällgård –

Initiativtagaren Peter Fjällgård kommenterar valdeltagandet.

Initiativtagaren Fjällgård – "Fick inte med oss staden"

På landsbygden röstade 63 procent av de röstberättigade. I Vimmerby 45. Det gav ett totalt valdeltagande på 53,1 procent. – Vi fick inte med oss staden och det gör mig lite förvånad, säger initiativtagaren Peter Fjällgård.

Annons:

I går folkomröstade Vimmerby kommun om att bevara eller avveckla skolor på landsbygden. Totalt röstade 53,1 procent av valmanskåren – men skillnaderna mellan stad och landsbygd var stora. På landsbygden röstade 63 procent och i staden 45. 

Utan Peter Fjällgård hade det förmodligen aldrig blivit någon folkomröstning.

– Jag hade hoppats på lite högre valdeltagande, givetvis hade jag det. Jag hade hoppats på 58-60 procent, men samtidigt är det här det näst högsta valdeltagandet i en folkomröstning och det får man glädja sig åt, säger Peter Fjällgård. 

Att det inte röstades mer inne i Vimmerby var han lite besviken över. 

– Vi har inte fått med oss staden och det gör mig lite förvånad. I princip har 55 procent i Vimmerby sagt att de skiter i om de tar bort lärare eller tar in fler elever. Samma sak gäller för Storebro (44 procent). Förra gången var det deras skola som var på tapeten, men det är som det är. Jag förstod att Tomas (Peterson) sagt att det här var nära hans 45, men det är närmare våra 60. 

"Handlar om solidaritet"

Peter Fjällgård törs inte säga något förrän resultatet är framtaget om hur han tror att majoriteten hanterar det. 

– Resultatet måste väga tyngst och det ska bli intressant att se hur folk har röstat. Har 53 procent röstat och nästan alla på samma, så är det verkligen delikat. Men det är upp till politiken att analysera vad de känner och vad de tycker om resultatet. Mycket måste ändå hänga på valresultatet förstås.

Hur ser du på deltagandet i de andra valdistrikten?

– En viktig markering från Rumskulla och Tuna. Det gick inte att slå sönder styrkan i de här fyra orterna. De visade att det finns något i samhället som fortfarande heter solidaritet. 

60 procent i Södra Vi? 

– Det känns lite lågt. Det är deras skola som berörs också, men samtidigt är 60 procent i en folkomröstning bra. 

"Glad att vi kommit hit"

Under måndagen får vi veta hur kommuninvånarna röstat och hur majoriteten hanterar den rådgivande folkomröstningen. 

– Få folkomröstningar har kommit så här långt och jag är glad att vi kommit hit. Man måste vara realistisk och det här är bland det högsta resultatet i en folkomröstning någonsin. Mer än varannan röstberättigad har ändå röstat, säger initiativtagaren Peter Fjällgård. 

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt