Annons:

Peter Fjällgård hade lämnat politiken om det blivit allvar kring att lägga ned någon skola.

"Skolkämpen" slipper lämna politiken: "Fanns inte på kartan"

Skolfrågan fick Peter Fjällgård, mannen bakom folkomröstningen senast, att ge sig in i politiken igen. Om majoriteten gått fram med att lägga ned skolor skulle hans tid i politiken varit slut. Nu slipper han fundera över det.
– Det var inget hot, men jag hade gjort det, säger han.

Annons:

Peter Fjällgård låg bakom namninsamlingen som ledde till en folkomröstning om skolorna för snart nio år sedan. Den gången firade han som en vinnare när skolorna bevarades.

Den här gången satt han i den majoritet som tog beslut om att utreda skolstrukturen och vars majoritet varit ute i Djursdala, Gullringen, Rumskulla och Tuna för att möta oroliga vårdnadshavare och ortsbor. 

Tidigare har Fjällgård, en aktiv röst i Vänsterpartiet, sagt att han skulle lämna politiken om skolnedläggelse blev ett faktum.

Men det blir ingen avveckling av skolor och han kan nu sitta kvar. 

– Så hade det blivit. Det var inget hot i det från min sida, utan det var partiet som bestämde väg. Men jag hade gjort det. Nu blev det inte så och nu får vi försöka kriga på till nästa val utifrån det här, säger han.

Hur orolig har du varit?

– Jag har inte varit så jätteorolig. Man får sätta det i rätt kontext. Det är nämnden som har en budget som inte går ihop och därför tog de beslut om att titta på den här delen. Folk ville prata med politiken och därför åkte politiken ut till orterna. Jag har inte varit särskilt orolig för att löften ska svikas eller så, men jag tycker att det är viktigt att utredningen gjordes. 

Skapade den inte bara oro?

– Oro blev det, men vi kommer genomlysa ganska mycket mer. Att då helt utesluta det här hade varit fel. Det har kommit fram väldigt mycket bra saker ute i alla orterna. Misstaget efter förra gången var att man slog sig till ro i orterna. Man trodde att det inte kunde ske igen. Det hoppas jag inte händer nu. Jag känner här i Rumskulla att det har puttat igång mycket positiv energi och engagemang. Nu ska vi prata om hur vi utvecklar samhället här och så är det på övriga orter också. 

"Måste jobba på"

Peter Fjällgård är också glad för att det är många unga människor som drivit motståndet mot att avveckla deras skola och förskola. 

– Det ger en annan dimension än om det varit vi gamla, även om vi har varit med och stöttat. 

Sist såg vi att många som varit engagerade i skolfrågan gav sig in i politiken. Tror du vi får se något liknande igen?

– Jag tror ingen varit bekväm med det hårda klimatet som var senast, men nu har man fört det här samtalet först innan något beslut är taget. Vi får se hur det blir.

Är du rädd för att skolfrågan kan komma upp i närtid igen?

– Vi måste jobba på ute i orterna. Men det går inte att stänga ned de små skolorna och tro att man ska kunna trycka ihop alla inne i stan heller. Det finns inte hus och boende för det heller, så då är risken att man ser att människor flyttar från kommunen. Men det är klart allt handlar om intäkter och utgifter i slutändan. 

Hade avgått

Peter Fjällgård säger att hans uttalanden inte varit något spel för galleriet. Han hade avgått om någon eller några skolor lagts ned.

– Absolut, ingen tvekan. Du kan fråga vem som i partiet. Det är olika hur man är, men jag gick ut i valet och lovade att vi skulle behålla skolorna. Det man lovar ska man hålla och mitt förtroendekapital hade inte funnits kvar. Att svika alla som bad mig att gå in i politiken igen fanns inte på kartan för mig. Då hade jag gjort som jag sagt och lämnat. 

Är du rädd för att ni kommer skadas i nästa val av att ni ens lyfte på locket?

– Vi kommer få lyfta en massa lock. Oavsett vad man gör så kommer det få kritik. Ena stunden tycker någon att handläggningstiden för bygglov är för lång. Nästa stund tycker man att vi ska börja plocka bort tjänstemän. Gör vi det så ökar handläggningstiden ytterligare. Det är bara att titta på hur det såg ut i nämnden. Det finns ingen majoritet för att göra något med skolorna. Jag är inte jätteorolig för det, för jag tror att man kommer se hela paketet när vi kommer dit.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt