Annons:

2019 kan landstinget i Kalmar vara upplöst

Länspolitikerna vill slå ihop Regionförbundet och landstinget. Alldeles nyss fattades det historiska beslutet under landstingsfullmäktige i Hultsfred.

Annons:

Beslutet innebär att landstinget ansöker hos regeringen om ändring av lagen om regionalt utvecklingsansvar i vissa län så att landstinget i Kalmar län från 1 januari 2019 omfattas av lagen och kan bilda en region med direktvalt regionfullmäktige. Det innebär att arbetsuppgifterna i det nuvarande landstinget och Regionförbundet i Kalmar län tas över av den nya regionen.

En parlamentarisk arbetsgrupp ska ta fram förslag till en ny politisk organisation för Region Kalmar län 2019-2022 under våren 2018 för beslut i landstingsfullmäktige i juni 2018. Första valet till det nya regionfullmäktige sker i september 2018.

Samtliga partier ställde sig bakom beslutet. Sverigedemokraterna gjorde dock en protokollsanteckning om att ett eventuellt framtida bildande av en storregion ska föregås av en folkomröstning. SD förutsätter också att samtliga partier blir representerade i den parlamentariska arbetsgruppen och att samtliga politiska uppdrag fördelas som om lagen om proportionellt valsätt har använts.

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt