Annons:

Angantyr: ”Spontant blir jag väldigt besviken”

Nils Magnus Angantyr, tillförordnad vd på Astrid Lindgrens Näs, vill att kommunens museum får årligt regionalt stöd. Foto: Simon Henriksson

Angantyr: ”Spontant blir jag väldigt besviken”

Astrid Lindgrens Näs får inget regionalt stöd i år heller. Sedan kommunens bolag bildades har Regionförbundet och landstinget betalat ut cirka 350 miljoner i årliga kulturstöd. – Det var inget roligt besked du ger mig, säger Näs tillförordnade vd Nils-Magnus Angantyr.

Annons:

Från och med årsskiftet har landstinget tagit över länets kulturpolitik från Regionförbundet. Det verkar inte hjälpa Astrid Lindgrens Näs, som under många år efterfrågat en del av det årliga kulturanslaget.

Den slutgiltiga budgeten för 2016 fattas först i februari, men enligt nämndens vice ordförande Ingegerd Petersson (C) har Näs ingen chans på årligt anslag i år och troligen inte heller 2017.

– Spontant blir jag väldigt besviken. Jag har fått information om att det skulle bli väldigt svårt, men man har alltid hoppet kvar. Det är svårt att slå sig in i den här gruppen av muséer och anläggningar och det är inte så många i den här delen av länet som får stöd. Alla vi pratar med säger att Näs passar i den här skaran, men att det saknas pengar och att de inte vill ta bort stöd från någon annan.

Borde politikerna omfördela stöden inom ramen?

– Jag kan de andra anläggningarna för lite och jag vill inte säga att de andra inte platsar. Näs är en meriterad anläggning och fyller en funktion för länet, vi finns inte bara för turismen. Vi fyller en funktion för skolbesök och har pedagogiska uppgifter och det gör att vi borde kunna få ett bidrag av landstinget. Vad de sedan plockar stålarna ifrån är naturligtvis svårt och det får landstingets politiker bestämma.

Vad skulle ett årligt stöd betyda för Näs?

– Det vore ett konkret erkännande. Allt annat är bara läpparnas bekännelse. Det skulle också underlätta våra aktiviteter. Har man en så ansträngd ekonomi som vi har så är vi tvingade att inrikta oss på kommersiella aktiviteter. En del kulturella aktiviteter som vi borde köra får vi stoppa åt sidan.

När får Näs ett regionalt stöd?

– Vi jobbar på det. Om ett eller två år kanske. Nu har organisationen flyttats och den ska sätta sig först.

Hur ska ni bearbeta politikerna?

– Vi har haft kontakter och har skrivit om det här och jag vet att våra förlängda armar in i landstinget jobbar med det här. Vi har planer på att bjuda hit de politiker som inte har varit här, vi vill att de ska ha en förståelse för våra behov och våra åsikter.

Varför tror du att kulturpolitikerna gjort andra prioriteringar?

– Jag kan inte grundvalen för det, så det vill jag inte kritisera eller diskutera. Min ambition är vi under våren och sommaren ger dem information där vi försöker övertyga dem om att Näs måste med.

Är det ett misslyckande att Näs ännu inte lyckats få stöd?

– Misslyckande tycker jag är starkt. Jag vet att våra personer har gjort vad de kan. Det stora problemet är att det finns uppköra hjulspår, då blir det såhär. Sedan ska man komma ihåg att Regionförbundet har stöttat oss på andra sätt. 

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt