Annons:

  • Han lämnar politiken – efter förlorad ordförandepost

    Marie Nicholson beklagar att Claes Wetterström väljer att lämna sitt politiska uppdrag i kommunen.

  • Han lämnar politiken – efter förlorad ordförandepost

    Claes Wetterström var tidigare ordförande i VEMAB, men förlorade den posten i alliansförhandlingarna.

Han lämnar politiken – efter förlorad ordförandepost

I förhandlingarna för att Vimmerbyalliansen skulle återuppstå förlorade Moderaterna ordförandeposten i VEMAB. Det gör att veteranen Claes Wetterström lämnar politiken – åtminstone tillfälligt.
– Jag ser ingen dramatik i det här, säger Marie Nicholson, gruppledare för Moderaterna.

Annons:

Claes Wetterström har varit i Vimmerbypolitiken under mycket lång tid. Han har också varit ordförande för Vimmerby Energi- och Miljö AB under allianstiden och även i uppgörelsen mellan Moderaterna och Socialdemokraterna förra mandatperioden.

Men i och med att den gamla Vimmerbyalliansen återuppstod fick Moderaterna ge bort ordförandeposten i det kommunala bolaget under förhandlingarna med Centerpartiet och Kristdemokraterna. 

– Tanken var att Claes skulle fortsätta som ordförande VEMAB. Det var min förhoppning också, men som förhandlingarna gick så hamnade den posten hos Kristdemokraterna i stället. Då har Claes valt att lämna politiken, men jag hoppas att det bara är tillfälligt, säger Marie Nicholson (M).

Enligt Moderaternas gruppledare ville många se att Wetterström blev kvar som ordförande.

– Han har absolut inte blivit petad. Det var många som ville att han skulle fortsätta, även inom alliansgruppen, men i en förhandling så handlar det om att hitta något som ska fungera och reda ut vilket parti som ska ta vad. Då blev det så här. 

Enligt Nicholson finns det inget dramatik i det här.

– Jag ser ingen dramatik alls i det. Jag var förberedd redan innan nomineringsstämman och blev faktiskt förvånad över att han körde lite till. Det blev jag väldigt glad över, men sedan förstod vi att vi skulle förlora Claes när vi blev av med ordförandeposten. Det var inte så mycket vi kunde göra åt det. Det var en förhandling om många olika poster och ett pussel som behövde läggas.

"Hoppas det är en paus"

Claes Wetterström har nu lämnat in sitt entledigande från kommunfullmäktige, men Marie Nicholson både hoppas och tror att det är tillfälligt.

– Jag hoppas att det är så att han ska ta ledigt en mandatperiod. Det har han sagt i flera år att han ska och han har uttryckt en önskan om att kunna ta en paus. Claes har suttit i kommunfullmäktige jättelänge. Jag hoppas att det här är en paus på fyra år och att han sedan kommer tillbaka.

Vad innebär det för er?

– Det är jättetråkigt och en förlust för gruppen, men känner man inte suget är det rätt att man tar ett avbrott.

"Varit borta från gruppen"

Wetterström har inte deltagit på något fullmäktigesammanträde med den nya majoriteten.

– Han har i stort sett varit borta från gruppen sedan förhandlingarna blev klara. Han är en ovärderlig medlem i gruppen, men ingen är oersättlig. Vi jobbar på med den gruppen vi har och jag ser att vi kommer klara oss väl ändå. 

Är det rimligt gentemot väljarna att han var så högt placerad på er lista?

– Det får han svara för, jag kan bara beklaga att han lämnar.

Wetterström sitter kvar som ersättare i regionfullmäktige.

– Jag kan inte svara för hur hans planer ser ut.

Sören Sjöholm tar Wetterströms plats i VEMAB och Johan Blomberg ersätter honom i kommunfullmäktige. Vi har sökt Claes Wetterström utan framgång.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt