Annons:

Göran vill ha ännu mer insyn för allmänheten:

Invånaren Göran Schultz vill ha mer insyn för allmänheten.

Göran vill ha ännu mer insyn för allmänheten: "Inte varit så mycket demokrati"

Kommuninvånaren Göran Schultz valde att nyttja sin rätt att ställa en fråga under allmänhetens frågestund på fullmäktige. Han vill att fler ska göra det.
– Det har inte varit så förskräckligt mycket demokrati på slutet, sa han och lyfte ett antal exempel.

Annons:

Allmänhetens frågestund är ett återkommande inslag på kommunfullmäktige där allmänheten får chansen att ställa en direkt fråga till politiken. Invånaren Göran Schultz tog den chansen – och hans inlägg handlade om just allmänhetens möjlighet till insyn.

– Jag har läst jultalet av fullmäktiges ordförande och det var trevligt. Men jag måste säga att det inte har varit så förskräckligt mycket demokrati på slutet. Det blev nej till att inte sitta med nackar och ryggar mot åhörarna, där kunde man snegla lite på det engelska parlamentet, sa han och drog ned skratt från politikerna. 

Han tog också upp flera andra frågor han menar skulle ge allmänheten mer insyn.

– Det blev nej till att ha fullmäktige på mindre orter, det blev nej till att öppna upp styrelser och nämnder, så allmänheten fick mer insyn i beslutsprocessen, det blev nej till att sända kommunfullmäktige på webben och ni har minskat marknadsföringen i papperstidningen, som jag ser är Vimmerbys husorgan. Alla kan inte hantera nätet, sa Göran Schultz. 

"Beredd att lyfta frågan"

Han föreslog att man skulle ha allmänhetens frågestund vid varje sammanträde och ämna 15 till 20 minuter åt det varje gång. Han ansåg även att det går att rikta frågor mot äldre och unga.

– På så sätt kan man rikta inbjudningar, att i dag ska vi behandla äldre- eller ungdomsfrågor. Kommunfullmäktige behöver marknadsföras bättre för en sjudande demokrati.

Fullmäktiges ordförande Leif Larsson (C), också ordförande i demokratiberedningen, svarade honom:

– Jag är beredd att lyfta frågan. Vi går just nu igenom fullmäktiges arbetsordning och fullmäktige äger frågan fullt ut, enligt lagstiftningen. Just frågeinstrumentet är en sådan fråga, en annan fråga är hur vi håller ordning i fullmäktigesalen. Ska vi tillåta applåder? Ha debatter som i Storbritanniens underhus? Vi tror inte att det är så vi sjuder debatten bäst. Men vi håller på med arbetsordningen nu, säger han.

"Tycker vi ska ha kvar det"

Hur ledamöterna sitter i fullmäktige tror inte Leif Larsson är avgörande.

– Däremot är det avgörande med bra tillgång till handlingar som är väl beredda. På sina håll har man tagit bort allmänhetens frågestund, men om du – och andra – kommer och ställer relevanta frågor, är det ett tecken på att vi ska ha det. Jag tycker att vi ska ha kvar det och försöka utveckla det. 

Göran Schultz hoppades att betydligt fler skulle ta chansen under allmänhetens frågestund framåt.

– Det borde vara tio, 15 stycken här som ställer frågor. Folk har förskräckligt mycket synpunkter och när jag hör det försvarar jag er och säger att de borde tala med er direkt, säger Schultz.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt