Annons:

Brunegård gör sin första dag i riksdagen – ”Kändes ouppnåeligt”

Gudrun Brunegård diskuterade skolan med Vimarskolans tidigare rektor Roland Danielsson innan resan till Stockholm. Foto: Jakob Karlsson

Brunegård gör sin första dag i riksdagen – ”Kändes ouppnåeligt”

Vimmerbypolitikern inledde sitt riksdagsarbete under måndagen och i dag gör hon sin första dag i Stockholm. Just före avresan stämde hon träff med före detta rektorn Roland Danielsson för att få lite inspel från skolans värld.
– Det känns fantastiskt roligt att börja arbetet nu, säger hon.

Annons:

Brunegård och Danielsson har ett gemensamt förflutet på Vimarskolan, där Brunegård arbetade som skolsjuksköterska innan hon fick möjlighet att bli heltidspolitiker 2002.

– Efter valet blev jag medicinsk sekreterare och blev ordförande för bildningsnämnden i Vimmerby. Då kände jag att jag behövde satsa på politiken fullt ut.

Roland Danielsson minns när Brunegård lämnade in sin ansökan om tjänsteledighet.

– Jag sa att jag ger mig tusan på att du kommer in i riksdagen och nu är vi där. Jag sa det på skoj, men med lite allvar i botten. Du har alltid varit ambitiös så det var inte taget ur luften.

– Då kändes det ouppnåeligt och jag strävade inte dit ens, men det känns fantastiskt roligt att vara där nu. Det är ett otroligt ansvar och jag är väldigt ödmjuk inför uppgiften att lilla jag tillsammans med de 348 andra ska stifta lagar som påverkar vår befolkning. Jag vill göra vad jag kan för att förbättra tillvaron för de som har det tufft, som sjuka som får vänta i köer och nyanlända som vill komma in i samhället.

 Debatt i riksdagen på onsdag

Brunegård kommer vara ledamot i utbildningsutskottet som har sammanträde under tisdagen. Redan i morgon väntar debatt i riksdagen.

– Vi ska slutjustera massa motioner och yttranden om gymnasie- och vuxenutbildningen och med anledning av nyanländas förutsättningar känns det angeläget. Det kommer debatteras i kammaren på onsdag så då får jag möjlighet till snabbdebut.

Brunegård är, som många andra, orolig över lärarbristen.

–  Kompetensförsörjning är otroligt viktig och det måste till mer resurser för att locka fler till läraryrket. Vi kan inte fullgöra vårt uppdrag om vi inte kan få folk att söka jobben inom offentlig sektor. Vi behöver ha en attraktiv utbildningssektor och måste förmå ungdomar att hitta till de här yrkena. Läraren är hela grunden för vår framtida förmåga.

 "Man är förälder också"

Roland Danielsson menar att lärarna får dra ett för stort lass i dag.

– Man är inte bara lärare utan man är förälder också. Lärare kommer hoppa av för de orkar inte och det ska du ta med dig. Det måste vara tydligt att föräldrarna har ansvaret för barnen även i skolan. Det här är ett jättestort problem.

Brunegård vill arbeta för att avlasta lärarna och införa ett sorts kontrakt för att förtydliga förälderns, elevens och skolans roller.

– En av våra frågor är vi vill avlasta lärare och exempelvis bygga ut elevvården så att man kan ta hand om eleverna när de mår psykiskt dåligt. Ett kontrakt skulle tydliggöra ansvarsfördelningen mellan de olika parterna.

Vem ska kontrollera det?

– Det får man göra genom uppföljningssamtal om något inte fungerar. Det viktigaste är att lärarna måste få rätt förutsättningar och få sätta gränser i klassrummet för att få fler elever att klara skolan.

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt