Annons:

Kommuntopparna vägrar intervju om Räddningstjänsten

Varken kommunalrådet Ingela Nilsson Nachtweij eller kommundirektören Carolina Leijonram vill svara på frågor om kritiken från cirka 15 brandmän. Foto: Jakob Karlsson/Simon Henriksson

Kommuntopparna vägrar intervju om Räddningstjänsten

Kommunledningen får massiv kritik av ett femtontal medarbetare på Räddningstjänsten. Kommunledningen vägrar ställa upp på en intervju om kritiken. I stället har Carolina Leijonram och Ingela Nilsson Nachtweij (C) skrivit en gemensam text.
"Detta är vårt svar", skriver Leijonram i ett mejl.

Annons:

I dag publicerar DV en intervju med cirka 15 medarbetare inom Räddningstjänsten. Där gick medarbaterna sin syn på turerna runt Stefan Larssons uppsägning, beslutet om verksamhetens framtid och kommunledningens hantering av verksamheten. 

I intervjun riktar medarbetarna hård kritik mot kommunledningen, men varken högste tjänstemannen, Carolina Leijonram, eller högste politikern, Ingela Nilsson Nachtweij, vill ställa upp på en intervju. I stället har de mejlat denna text:

"Vi känner oss trygga med att vi nu har en, som vi ser det, mycket bra tillfällig lösning som räddningschef/ säkerhetsskyddschef på plats. Det händer mycket just nu inom området, nya nationella krav liksom krav på regional samordning. Den information som ges oss kommuner är att samverkan behöver öka också över olika länsgränser.

Troligtvis behöver vårt län samverka med både Östergötland och Jönköpings län framöver för att hantera de nya uppdragen. Att tillhöra Kalmar län är inget val utan något vi gör. I frågor kring räddningstjänst, säkerhet och trygghet sker samverkan med länsstyrelsen i vårt län och övriga kommuner. Inget beslut har fattats om att den samverkan ska upphöra.

Underlag som visar hur uppdragen kan lösas via andra samverkansmöjligheter saknas utifrån helhetsperspektiv. Att medborgarnas säkerhet ställs i första rummet är av yttersta vikt. Därav har ej den politiska ledningen något alternativ att ta ställning till ännu.

Framtida organisation ska vår tillfälliga räddnings- och säkerhetsskyddschef ta fram under hösten. Frågor om hur planen kommer att se ut den närmaste tiden ska ställas direkt till Joakim Jansson. Joakim har också en inplanerad tid på nästa sammanträde med kommunstyrelsen i maj där den politiska ledningen kommer att få information och möjlighet att ställa sina frågor. 

Vi har nu varmt tackat av Stefan Larsson för hans goda insatser i Vimmerby kommun. Vi hälsar samtidigt Joakim Jansson varmt välkommen till oss. Vi känner oss mycket trygga och stolta över den kompetens och erfarenhet som finns bland såväl heltidsanställda som deltidsanställda medarbetare inom räddningstjänsten i Vimmerby kommun. 

I övrigt har vi inget mer att tillföra som leder frågan vidare utan har nu fullt förtroende för det fortsatta arbetet." 

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt