Annons:

Liberaltoppen besökte ALV –

Liberalernas partisekreterare Maria Arnholm besökte ALV som ett led i slutspurten inför EU-valet. Här tillsammans med Joacim Johansson och Börje Forss.

Liberaltoppen besökte ALV – "Fin markering för rörlighet i Europa"

På söndag går Sverige och Europa till val. Liberalernas partisekreterare Maria Arnholm, tidigare statsråd i Reinfeldts regering, besökte Astrid Lindgrens Värld som ett led i partiets kampanj.
– Astrid Lindgrens Värld är en magnet i Europa och därför är det jättelämpligt att komma hit, säger hon.

Annons:

Liberalerna är Sveriges mest EU-vänliga parti. Trots det kom en ny opinionsmätning på tisdagen som visar att partiet riskerar att ramla ur EU-parlamentet.

Samma dag besökte liberaltoppen Maria Arnholm Astrid Lindgrens Värld i Vimmerby.

– Jag åker runt i Småland i ett par dagar och kampanjar för ett starkt europeiskt samarbete. Då var det ett jättelämpligt tillfälle att besöka Astrid Lindgrens Värld, som är en magnet i Europa. Jag har fått veta att nästan var fjärde besökare är från andra länder och i huvudsak Tyskland, Danmark och andra EU-länder. Det är en fin markering av hur viktigt det är med rörlighet och öppenhet. Det allra mest svenska kan växa och bli stort i ett sammanhang när vi även bjuder in våra grannar, säger Maria Arnholm (L).

Tillsammans med bland andra lokalpolitikern Börje Forss fick hon en rundvandring av vd:n Joacim Johansson. Han informerade dem även om ALV:s situation. 

– Det jag vill skicka med till politikerna handlar framför allt om anställningsformer och kostnader för personal. Det andra jobbskatteavdraget gjorde att vi vågade chansa lite och kunde anställa fler. Nu kanske vi inte vågar det riktigt, berättade Joacim Johansson.

Vill se mer samarbete

Maria Arnholm var imponerad efter sitt besök.

– Jag är imponerad av anläggningen och av ledarskapet. Det är ett fint företag som tjänar pengar, som kan investera och som kan få både Vimmerby och parken att utvecklas. De som bor här ska vara glada och stolta. 

Besöket var ett led i en valspurt där Liberalerna i första hand ska försöka rädda sitt nuvarande mandat i EU-parlamentet.

– De viktigaste frågorna handlar om att inte vara rädda för samarbete. Vi vill fördjupa samarbetet, så att vi kan lösa de stora frågorna gemensamt. Det handlar om klimatet och den internationella brottsligheten. Vi vill att hela EU ska ha den koldioxidskatt som vi har i Sverige och vill se ett gemensamt europeiskt FBI, som kan ta tag i den internationella brottsligheten. Då måste man säga ja och inte nja eller lagom.

Ser du också det här valet som ett val mellan liberala värderingar och nationalkonservativa?

– Vi ser att det blåser nationalistiska högervindar i alla länder i Europa och att stå upp mot dem och erbjuda ett alternativ som bygger på liberala och demokratiska värderingar är et av de här valets ödesfrågor.

Maria Arnholm var inte orolig för partiets framtid i EU.

– Jag tror att vi har möjligheten att ta två mandat. Vi är ett kampanjparti och spurtade i förra valrörelsen. Vi vet att svenska väljare är positivt inställda till Europasamarbetet och många bestämmer sig sent.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt