Annons:

Glennfalk:

Det tidigare kommunalrådet, Micael Glennfalk, säger att det är självklart att Leijonram ska vara löneledande. Foto: Simon Henriksson/Arkiv

Glennfalk: "Självklart ska Leijonram vara löneledande"

Tidigare kommunalråd har framfört att Carolina Leijonram ska vara löneledande i kommunkoncernen, uppger hon. Det bekräftas av Micael Glennfalk, tidigare moderat kommunalråd och den som var kommunalråd när Leijonram blev vd och koncernchef.
– Det är självklart att hon ska vara löneledande, säger han.

Annons:

Kommundirektören Carolina Leijonrams nya lön är ännu inte satt och enligt uppgifter till Dagens Vimmerby är anledningen till det att värdet på Torbjörn Swahns avtal är klart högre än Carolina Leijonrams. 

Något Micael Glennfalk, moderat kommunalråd mellan 2011 och 2015, tycker är mycket anmärkningsvärt.

– Det var jag som var kommunalråd då och sa att en koncernchef ska vara löneledande. Det är självklart så att en kommunchef ska vara löneledande, det är alldeles självklart, säger Micael Glennfalk.

Glennfalk anser att VEMAB och Vimarhem ser sig själva i för stor utsträckning som fristående bolag.

– Problemet är att bolagsstyrelserna, VEMAB:s och Vimarhems styrelse, inte koordinerar sig med kommunstyrelsen. VEMAB:s styrelse sitter och för en förhandling utifrån att det vore ett helt eget bolag, som inte ägs av en kommunkoncern. En annan energichef i Tranås har si och så mycket betalt och då ska vår ha si och så mycket betalt, men så kan man inte sätta lönerna. Detsamma gäller för Vimarhem. Styrelserna måste gå samman med kommunstyrelsen och diskutera hur lönebildningen ska vara.

Torbjörn Swahn har en enorm lön med alla sina förmåner, säger Glennfalk.

– Det är helt otroligt med alla de förmåner han har, bilförmåner, resan betald till och från jobbet och så vidare. Genom att göra så driver man upp Carolinas lön självklart. Man får ingen ny kommunchef om hon slutar som inte tittar på vad dotterbolags-vd:arna har. Vad kostar en ny koncern-vd i lön? Det kostar lika mycket som den kommundirektör vi har i dag. Hon har ganska lite tillägg. Det som drev upp Torbjörn Swahns lön var Vimmerby Fiber, men hur mycket merjobb innebär det? Det där är något som Vimarhem, VEMAB och kommunstyrelse måste titta på tillsammans. Söker Stefan Persson (H&M) eller Percy Barnevik (ABB) eller någon annan då får man avstå dem, för att de kräver för mycket i betalt. Det här är kommunala bolag som har en väldigt förmånlig marknadssituation, som gör att de inte behöver överbetala sina vd:ar. Man driver upp Leijonram till en månadslön på en bit över 100 000 genom att man inte koordinerar sig med varandra.

"Har stor förståelse"

När Carolina Leijonram blev koncernchef under Glennfalks ledning hade hon drygt 61 000 kronor i månadslön. Förra året tjänade hon drygt 96 000 kronor i månaden.

– För mig var det viktigt att inte få fallskärmar på två år. Hon hade sex månader och ibland tolv, men jag gjorde tvåårsavtal och bakade in utbildningarna, så hon hade en ganska modest lön då och var inte på något sätt löneledande i länet. Jag har stor förståelse för Carolina Leijonram och kommunen ska vara glada så länge hon vill vara koncern-vd. Det är som att en lärare skulle ha mer betalt än rektorn eller att en sjuksköterska har mer betalt än läkaren. Det är inget att diskutera. Carolina Leijonram ska vara löneledande, det är väldigt självklart.

Micael Glennfalk tycker att Ingela Nilsson Nachtweij (C), det nuvarande kommunalrådet, borde kunna få till en gemensam lönesättning med bolagen.

– På min tid renodlade vi upp Carolina Leijonrams jobb och VKF blev en koncernstyrelse, där jag, oppositionsrådet och vice ordförande satt. På den tiden var det väldigt svårt att koordinera. Jag säger inte att det är lätt för Ingela (Nilsson Nachtweij), men nu har hon centerpartister och kristdemokrater på de här positionerna, så det borde gå. Man måste komma överens mellan kommunstyrelsen, VEMAB och Vimarhem. Sedan bör man ha tvåårsavtal och där man tillsammans tittar på förmånerna. Det går inte att säga att det finns på marknaden. Alla marknader är olika, det finns olika premisser, man får ju exempelvis betala mycket mer för en läkare i Korpilombolo än i Stockholm beroende på läget. Det här är lönepolicyn och de här lönerna har vi råd att betala. Vi behöver inte ha Zlatan på det här uppdraget, då han är för dyr. 

"Blir kostsamt"

Om Carolina Leijonram är kvar på sitt nuvarande arbete när hon fyllt 55 har hon 24 månadslöner i fallskärm. Glennfalk säger att han jobbade för att få bort fallskärmar under sin tid.

– Jag betalar hellre lite mer i lön. Fyra eller fem chefer var jag med och tog bort från chefsjobb under min tid. Många av dem hade fallskärmar och det blir kostsamt. Jag försökte få bort det helt enkelt. Jag skiter i om man har det i hela Sverige, det är ett otyg med fallskärmar. Slutar du jobbet och det inte är frivilligt, då är det något som är fel. Då ska du inte ha betalt för det. 

Glennfalk säger att han borde ha varit tuffare gällande de här frågorna på sin tid.

– En koncern-vd var som helst är löneledande. Det är inget konstigt alls. Förmånerna som Swahn har är sanslösa. Vad har det med hans jobb att göra att han kan åka till fjällen med sin bil gratis? Det är ett avtal som är mycket märkligt, det måste man förhandla om till nästa avtal. Jag ska erkänna att jag inte lyckades, det fanns brister även på min tid, men jag förstår Carolina helt. Det var inte så lätt på min tid att ha kontakt med Vimarhem eftersom det var en schism mellan Moderaterna och Centerpartiet, men jag håller med om att jag kunde ha slagit näven i bordet och löst det här. Jag hade definitivt sagt nej till de här förmånerna. 

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt