Annons:

Fortsatt stort underskott för BUN –

Peter Karlsson (C) är ordförande i BUN. Foto: Jakob Karlsson

Fortsatt stort underskott för BUN – "Får inte helårseffekt"

Det har varit semester, men när allt återgick till vardag var allt som vanligt för barn- och utbildningsnämnden. Det ser nämligen ut att bli röda siffror igen.
– Under det här året ser jag inte jättemycket mer att göra, säger Peter Karlsson (C), ordförande i nämnden.

Annons:

Barn- och utbildningsnämnden fortsätter att ha förtvivlat svårt att hålla budgeten. Att det ska bli röda siffror även i år är känt sedan länge. Det prognostiserade underskottet ser ändå något bättre ut än tidigare. I våras såg BUN ut att närma sig -14 miljoner kronor. Nu pekar det mot drygt minus tio miljoner jämfört med budget. 

– Vi har haft ett åtgärdspaket från augusti och ska återrapportera till kommunfullmäktige framöver. Vi har en reducering av kostnaderna för nuvarande år, men det ger bara halvårseffekt. Det är fem månader kvar av året och de här åtgärderna samt statsbidrag gör fortfarande ett underskott, säger Peter Karlsson (C).

Personalen har reducerats, men det handlar inte om några uppsägningar, säger förvaltningschefen Ola Karlsson.

– Det är en viss reducering av antalet tjänster, men det är inga uppsägningar. Det handlar om en anpassning av organisationen. Grundskolan och vuxenutbildningen är de verksamheterna med stört utgifter.

"Mer återhållsam"

Samtliga rektorer, vilket numera även innefattar den tidigare benämningen förskolechefer, är mycket ekonomiskt medvetna, menar förvaltningschefen och nämndsordföranden.

– Man känner till situationen och är mer återhållsam med sin budget. Vi kommer att jobba vidare med att förstärka den ekonomiska uppföljningen och få till mer insyn och mer ansvar. Elevpeng införs 2020 och det kommer skapa bättre förutsättningar för cheferna. Det här handlar om en verksamhet som är föränderlig, vi har ett statligt uppdrag när det gäller vissa delar och då måste man sätta in insatser man inte förberett vid sin budget. Till 2020 är förutsättningarna för rektorerna att klara resultatet bättre. Den ekonomiska medvetenheten har vi jobbat mycket med, men det finns fortsatt ett arbete att göra.

Vissa åtgärder som genomförts tror man kan få effekt 2020.

– Det tar tid och av åtgärderna i åtgärdspaket får vi fem tolftedelars effekt det här året. Det handlar om 2,2 miljoner kronor och för ett helår är det 4,4 miljoner kronor. Nu har läsåret kört igång, vi har de byggnader vi har, vi har de skolor vi har, vi har de verksamheter vi har och vi har den personal vi har. Nu kan vi inte göra mer än att vara ekonomiskt medvetna i allt som sker.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt