Annons:

Prognosen pekar mot nytt stort underskott:

Prognosen pekar mot nytt stort underskott för Peter Karlssons (C) barn- och utbildningsnämnd.

Prognosen pekar mot nytt stort underskott: "Stor osäkerhetsfaktor"

Barn- och utbildningsnämnden ser ut att gå mot ett nytt svårt år. Prognosen i mars pekar mot ett underskott på tolv miljoner kronor.
– Det är svårt med prognoser så här tidigt. Det finns många osäkerhetsfaktorer, säger förvaltningschefen Ola Karlsson.

Annons:

Barn- och utbildningsnämnden och socialnämnden har varit kommunens sorgebarn ekonomiskt i många år. Budgetuppföljningen efter tre månader ser inte särskilt ljus ut för BUN – som ser ut att gå mot ett nytt stort underskott. 

Prognosen är ett underskott på tolv miljoner kronor.

– Men det är svårt med prognoser så här tidigt. Det finns en stor osäkerhet och många osäkerhetsfaktorer. Statsbidragen är alltid en osäkerhet, det påverkar utfallet mycket och det är många miljoner vi söker, säger barn- och utbildningschefen Ola Karlsson och fortsätter:

– Vi har inte fullt ut fungerande system för semesterlöneskulden, men prognosen är väldigt osäker. Vi har verksamheter där man ser ett underskott på helåret och vi kommer titta över det inför terminsstart och genomföra åtgärder. Vad det innebär för totalen är för tidigt att säga.

"Ljus i mörkret"

De stora delarna är, precis som tidigare, grundskolan och gymnasieskolan.

– För förskolan är det prognostiserat ett litet överskott. Av det vi vet nu skulle jag säga att det kan bli ett underskott på mellan åtta och tolv miljoner kronor.

Samtidigt anser både förvaltningschefen och de ledande politikerna att mycket går åt rätt håll.

– Det finns ljus i mörkret. Vi har dragits med underskott i flera år, men det går stadigt nedåt trots att antalet barn har ökat. De åtgärder som har vidtagits har gett resultat. Men målet är alltid ett nollresultat.

– Vi har bättre koll på vår budget, följer upp den tätare och jobbar mer med frågorna. Vi ger rektorerna bättre stöd och bättre verktyg, säger BUN:s ordförande Peter Karlsson (C).

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt