Annons:

EXTRA: S KRÄVER ATT KOMMUNALRÅDET SPARKAS

Socialdemokraterna kräver att majoriteten avsätter Ingela Nilsson Nachtweij (C). Foto: Pressbild

EXTRA: S KRÄVER ATT KOMMUNALRÅDET SPARKAS"

Socialdemokraterna kräver att Ingela Nilsson Nachtweij avsätts från sin tjänst som kommunstyrelsens ordförande i Vimmerby. Det skriver man i ett pressmeddelande.

Annons:

Såhär skriver S i ett pressmeddelande:

"Det är starkt att kalla det som händer för en katastrof men vi vill säga att detta är helt unikt. Ett sedan länge känt problem har fått majoriteten att implodera inför öppen ridå. Vi ska komma ihåg att allt började med ett detaljerat och brutalt ärligt inlägg ifrån en centerpartist som faktiskt tröttnat på att inget görs.

Vi socialdemokrater har vana av att både sitta i opposition och vana av att styra. Vi vet att rågången mellan politiken ibland kan vara tuff när den som inte styr kritiserar den sittande makten. Det är livet i politiken. Man granskas och nagelfars både i stort och smått. Den situationen är vanlig men det som nu sker i Vimmerby kommun är något helt annat.

Här i Vimmerby kritiserar man varandra internt fast på ett mycket publikt sätt. Ett sådant agerande är unikt när man dessutom lägger till det faktum att den styrande majoriteten är på väg att driva bort kommunens högsta tjänstemannaledning. Den interna kritiken inom Centerpartiet har följts av kritik från Moderaterna, ett parti som inser allvaret i frågan.

Vi hoppas att de orkar och vågar stå upp för att hitta en lösning. Vi stöttar moderaterna i deras uppfattning att tjänstemännen ska koppla in sin fackliga organisation omgående.

Det är ingen tvekan om att vi socialdemokrater värnar alla medarbetare inom kommunen. Alla är viktiga. Det vi vill vara tydliga med är också att alla behövs. Vi kan inte undvara vare sig alla medarbetare i lokalvården om de försvinner eller ha biblioteket öppet om personalen är borta. Vi kan inte ha en skola om inga lärare vill jobba där. Försvinner tjänstemannaledningen så är även det en ohållbar situation.

Vem skulle vilja arbeta under de förhållanden som råder nu?

 *

Ingela Nilsson Nachtweijs samarbetsproblem med tjänstemännen har varit kända sedan tidigt i våras. Vi socialdemokrater har länge förväntat oss att majoriteten, den styrande alliansen med C, M och KD, ska hitta en lösning. Vi har försökt vara en ansvarsfull opposition och gett dem tid.

Men det finns gränser. Nu mår människor så dåligt att läget är akut. Vi kan inte sitta och se på utan att tala om vad vi tycker. Majoriteten måste se till att kommunstyrelsens ordförande tas ur tjänst och att det på så sätt kan påbörjas en väg mot arbetsro i kommunen. Vi har en ekonomisk situation som måste hanteras. Det är helt omöjligt att komma framåt i kommunens dagliga arbete så länge personfrågan inte är löst". 

Pressmeddelandet har undertecknats av Helen Nilsson, Peter Högberg och Daniel Nestor. 

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt