Annons:

Karlsson om totalt snusförbud:

Ett totalt snusförbud kan bli svårt att genomföra, tror Peter Karlsson (C). Foto: Ossian Mathiasson

Karlsson om totalt snusförbud: "Ser att det är svårt"

En helt tobaksfri skoltid föreslår kommunstyrelsen att barn- och utbildningsnämnden ska ta beslut om. Det skulle innebära förbud mot att snusa på gymnasiet.
– Jag ser att det är svårt att kunna sätta ett sånt förbud, säger nämndens ordförande Peter Karlsson (C).

Annons:

Kommunstyrelsen ställer sig bakom Tobacco Endgame, som är ett opinionsbildningsprojekt för ett rökfritt Sverige 2025. Samtidigt föreslår KS att barn- och utbildningsnämnden ska införa tobaksfri skoltid på samtliga skolor i kommunen, vilket även skulle innefatta Vimmerby gymnasium.

– Det är en fråga vi inte har diskuterat än, men det kommer vi att göra. Det jag ser i ett första skede är att det är ett stort steg att ta att införa totalt förbud. Det är vi som bestämmer hur vi ska göra och det kommer säkert att diskuteras mycket, säger nämndens ordförande Peter Karlsson (C).

Hur tänker du kring att det på gymnasiet finns många som är myndiga?

– Jag tänker på lärare också, det finns många som är myndiga. Självklart ska vi jobba för att man inte ska röka och snusa, men vi kan inte förbjuda det som jag ser det. Jag ser i alla fall att det är väldigt svårt att kunna sätta ett sånt förbud. 

"Ser problem"

Nämnden har ännu inte diskuterat frågan än.

– Vi ska ta emot uppdraget och behandla det. 

Hur tror du att det skulle tas emot om det blir ett sånt förbud?

– Jag tror inte att det skulle tas emot väl, men vi har fått till oss att andra kommuner har gjort det, så vi får titta på hur de har gjort. 

Tror du att man skulle respektera förbudet?

– Det är svårt att säga. Jag har svårt att se att vi ska kunna införa det. Vi ska naturligtvis jobba för att man inte ska röka eller snusa, men förbud är alltid svårt. Jag ser problem med att genomföra det.

– Men det är nämnden som tar beslut, det kan inte jag göra själv. Vi ska diskutera det, men jag tycker att man ska ha morötter och inte för mycket förbud. 

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt