Annons:

Viss förbättring för regionen – missar budget med 168 miljoner

Region Kalmar ser ut att missa budget med 168 miljoner. Foto: Jakob Karlsson

Viss förbättring för regionen – missar budget med 168 miljoner

Region Kalmars senaste budgetuppföljning innebär en viss förbättring – men underskottet är fortfarande mycket stort. Budgeten missas med 168 miljoner, vilket ger minus 46 miljoner i resultat.

Annons:

Skälet till förbättringen beror på SKL:s senaste skatteprognos. Region Kalmar har dock fortfarande problem med den höga kostnadsutvecklingen som i år ligger på fem procent.

”En rad åtgärder pågår på både kort och lång sikt för att dämpa nettokostnadsutvecklingen och i förvaltningarnas prognoser beräknas dessa ge effekt. Samtliga vårdförvaltningar prognostiserar ett förbättrat budgetutfall jämfört med 2018.”

Kostnaderna för hyrpersonal är fortfarande skyhöga och ser ut att landa på 204 miljoner, vilket ligger linje med rekordnivån förra året.

Kräver restriktivitet

Region Kalmar beordrar nu restriktivitet när det gäller nyanställningar som en av åtgärderna.

”Restriktiviteten generellt när det gäller nyanställningar gäller inte vårdpersonal även om det är förvaltningschef som tar beslut om anställningar. På längre sikt beräknas överflyttningen till nära vård, fortsatt digitalisering och oberoende av bemanningsbolag ge resultat i lägre kostnader”, skriver man i ett pressmeddelande.

Som vår tidning tidigare berättat begärde M och KD en åtgärdsplan för att få en budget i balans 2019 och en mer utförlig månadsrapportering.

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt