Annons:

Statsvetaren om att kommunalrådet stoppas från stadshuset:

Att kommunalrådet Ingela Nilsson Nachtweij (C) stoppas från att jobba i stadshuset är ovanligt men inte unikt, säger Erik Wångmar. Foto: Simon Henriksson

Statsvetaren om att kommunalrådet stoppas från stadshuset: "Väldigt ovanligt men inte unikt"

Kommunstyrelsens ordförande Ingela Nilsson Nachtweij (C) får inte jobba i stadshuset den här veckan. Anmärkningsvärt men inte unikt, enligt statsvetaren Erik Wångmar.
– I Nordmaling fick kommunalrådet sitta i en barack utanför kommunhuset, säger han.

Annons:

Kommundirektören Carolina Leijonram är sjukskriven på grund av arbetsmiljön. Kommunalrådet Ingela Nilsson Nachtweij får inte jobba i stadshuset, enligt en överenskommelse mellan allianspartierna.

Situationen i Vimmerby kommun är problematisk. Men den är inte unik, säger Erik Wångmar, statsvetare vid Linnéuniversitet.

– Det var nämligen så att socialdemokraten Ulla-Maj Andersson fick sitta i en barack utanför kommunhuset i Nordmalings kommun på grund av samarbetsproblem. Hon satt kvar mandatperioden ut men Socialdemokraterna har tappat makten där, åtminstone sedan 2014, säger han. 

Det finns även ett liknande exempel från Kalmar län.

– En brandchef i Högsby var portad från brandstationen och hade ingen nyckel dit. Det var visserligen en tjänsteman, men situationen är inte helt unik.

Men situationen får väl anses anmärkningsvärd?

– Ja, det får betraktas som väldigt ovanligt, men den får också ses som temporär i detta fallet. Som jag sagt till dig tidigare ser jag det här som att Centerpartiet vill visa lyhördhet för Moderaternas kritiska hållning.

När det har gått så här långt, finns det någon väg tillbaka eller är det en återvändsgränd?

– Det är svårt att veta. Det kan vara ett sätt att lugna ned situationen. Får jag gissa grovt är det 50/50 att hon kommer tillbaka eller att Centerpartiet får vaska fram någon annan kommunalrådskandidat. 

Vad anser du om alliansens hantering av krisen internt?

– Kommunstyrelsens förste vice ordförande är föräldraledig men har ändå hållit en hög profil i frågan. Kristdemokraterna har däremot hållit en lägre profil. Jag har sett att KD ansett att man skulle ha fört diskussioner mer internt. Det finns både för- och nackdelar med det. Det hade nog blivit lugnare utåt om Moderaterna inte gått ut, men samtidigt visar man för allmänheten och kommunanställda att man tar situationen på allvar. 

Är det inne i ett kritiskt skede där något måste hända åt något håll?

– Det är svårt att veta. Det handlar om M och KD men i viss mån även Centern och vilken avvägning de gör. Om de ska stötta sitt kommunalråd fullt ut eller ha en handlingsberedskap för att byta ut henne och behålla koalitionen. 

Vi har sökt Marie Nicholson (M) och Ingela Nilsson Nachtweij (C).

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt