Annons:

Statsvetaren om krisen:

Centerpartiet, med Magnus Danlid, Ingela Nilsson Nachtweij och Peter Karlsson i täten, måste visa lyhördhet menar statsvetaren Erik Wångmar. Foto: Simon Henriksson

Statsvetaren om krisen: "Centerpartiet måste visa lyhördhet"

Samarbetspartnern Moderaterna är nära att kräva Ingela Nilsson Nachtweijs avgång. Oppositionspartiet Socialdemokraterna har gjort det. Nu finns det två alternativ menar statsvetaren Erik Wångmar.
– Det ena är att hon ändrar sitt arbetssätt och det andra är att Centerpartiet byter kommunstyrelseordförande, säger han.

Annons:

Det har varit en minst sagt stormig vecka i Vimmerbypolitiken. Kommundirektören Carolina Leijonram är sjukskriven, enligt flera är arbetsmiljöproblemen i stadshuset utbredda och Moderaterna har satt hårt mot hårt. Marie Nicholson (M) menar att det är Ingela Nilsson Nachtweij (C) som är anledningen till Leijonrams sjukskrivning och samtidigt har Moderaterna sagt att man är väldigt nära att kräva kommunalrådets avgång. I morgon träffas de tre allianspartierna – och då kan Vimmerbyalliansen spricka.

På fredagen gick också oppositionspartiet Socialdemokraterna ut och krävde att Nilsson Nachtweij tas ur tjänst. Erik Wångmar, statsvetare vid Linnéuniversitet, säger att det finns två alternativ.

– I en styrande koalition måste man vara mycket lyhörd för koalitionspartnern. Som jag ser det finns det två olika alternativ. Det ena är att hon verkligen tar åt sig av kritiken och ändrar arbetssätt. Det måste bli en tydlig skillnad väldigt snabbt. Det andra är att Centerpartiet lyssnar på signalerna och sätter in en annan kommunstyrelseordförande. Centerpartiet är klart största parti och det är deras post.

Många kandidater

Att sätta press på tjänstemännen är en känslig fråga, säger han.

– Jag tror att hon vill väldigt mycket i sin roll. För att det ska gå att fortsätta tror jag att hon måste lova att lägga om sitt arbetssätt och vara mer i samklang med de andra borgerliga partierna i ledningen och inte agera så mycket själv. Antingen är hon så pass lyhörd att de andra partierna får uppfattningen att det blir en skillnad eller så får man byta kommunstyrelseordförande. Det tror jag inte är till nytta för Centerpartiet, men det är det jag ser.

Att byta ut Nilsson Nachtweij ser han dock inte som omöjligt.

– Centerpartiet har rätt många kandidater, det var en välfylld lista och man har fyra ledamöter i kommunstyrelsen. En av dem, Bo Svensson, är väldigt rutinerad men snart 70 år. Man har även Danlid (Magnus) och Jonmyren (Marcus) samt några ytterligare, så det är inte omöjligt att byta ut henne.

"Har inte M glömt"

Att Moderaterna gått ut så kraftigt i media och kritiserat Ingela Nilsson Nachtweij tyder på att det är allvarligt, säger Erik Wångmar.

– Men man måste också se det mot bakgrund av att Moderaterna spelat förstafiolen under åtta år och nu har en betydligt mer tillbakadragen position. Micael Glennfalk var också en person som ställde en hel del krav och var en resultatinriktad politiker. Uppenbarligen fungerade det bättre, för då uppstod aldrig den här situationen, men det går att se likheter mellan de två. Varför kommer reaktionerna mot henne och inte mot Glennfalk? Att Centerpartiet var väldigt hårda mot den gamla majoriteten kan också spela in. Det har inte Moderaterna glömt. Nu anser M att C inte tar det här på allvar och hur stor lyhördhet har Centerpartiet i verkligheten? Det är också en fråga. 

Erik Wångmar menar att någon förändring behöver ske från Centerpartiets sida.

– Mitt budskap är att Centerpartiet måste lyssna. Antingen ändrar man arbetssätt eller så byter man ut henne. Att hon har fått öppen kritik inifrån partiet är väl en indikation på att man inte är helt främmande för det sistnämnda. Alla har uppenbarligen inte förtroende för henne.

"Inte unikt"

Att sparka kommundirektören är ett annat alternativ om politiker och tjänstemän inte kommer överens, säger statsvetaren.

– Men både Glennfalk, Moderaterna och andra partier har stort förtroende för henne, så det är nog ingen framkomlig väg. Det är inte bara mot kommundirektören det finns relationsproblem utan mot andra tjänstemän också. Då skulle det inte räcka att byta ut kommundirektören. Mitt budskap är att Centerpartiet måste visa lyhördhet.

Vad tänker du om själva situationen?

– Den är inte unik på något sätt, det hände nog förr också men då kom det inte ut i media och arbetsmiljöfrågor diskuterades inte på det sättet. 

Kommer hon kunna rida ut den här stormen och sitta kvar?

– Det är jättesvårt att avgöra. Det beror på hur lyhörd hon är. Det vet man själv att det inte är alltid är så lätt att byta stil. Det hänger på hur Moderaterna uppfattar hennes och partiets lyhördhet och hur Kristdemokraterna ställer sig. KD har hållit en lägre profil och de kanske har större förståelse för detta då de också var med i oppositionen.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt