Annons:

Besvärande läge för socialnämnden – går mot nytt stort underskott

Tomas Peterson (M) är vice ordförande i socialnämnden som har stora ekonomiska problem. Foto: Simon Henriksson

Besvärande läge för socialnämnden – går mot nytt stort underskott

Socialnämnden ser ut att missa budget med 15,3 miljoner kronor. Det är visserligen en förbättring med fem miljoner kronor jämfört med uppföljningen efter fem månader.
– Det är väldigt besvärande siffror, säger nämndens vice ordförande Tomas Peterson (M).

Annons:

Socialnämnden brottas fortfarande med stora svårigheter att klara budget. Det kommer definitivt inte att ske 2019. Delårsbokslutet visar ett underskott mot budget med 9,8 miljoner kronor.

Årsprognosen pekar mot ett resultat på 15,3 miljoner kronor sämre än budgeterat resultat.

– Det är väldigt besvärande siffror även om det om är fem miljoner kronor bättre. Det går åt rätt håll men det går alldeles för sakta. Det här är vårt stora bekymmer inom socialnämnden och socialförvaltningen, att få budgeten att gå runt, säger Tomas Peterson (M).

De stora underskotten finns för placeringar av barn och missbrukare, externplaceringar inom LSS, personlig assistans inom LSS och nattbemanning inom LSS. Även personalkostnader för hälso- och sjukvård samt för bemanningsföretag kostar för mycket.

– Vi har till stora delar en verksamhet som har kostnader som är låga eller medelhöga sett till riket. Det sker löpande ett arbete med effektiviseringar för att få kostnadsläget under kontroll.

Fortsatt bekymmersamt

Även inför 2020 ser budgetläget allt annat än bra ut.

– Det ser bekymmersamt ut och vi ser att det är svårt att lägga en trovärdig budget som ska kunna hålla.

Det finns också behov att möta fler äldre, fler äldre-äldre och fler multisjuka. Socialnämnden behöver hålla i arbetet med hemmaplanslösningar inom individ- och familjeomsorgen.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt