Annons:

Socialnämndens budgetram utökas – igen

Eva Berglunds (S) socialnämnd får ytterligare fem miljoner kronor i utökad ram.

Socialnämndens budgetram utökas – igen

Först fick socialnämnden en utökad budgetram på 15 miljoner kronor. Det hjälpte föga. Nu kommer ytterligare fem miljoner kronor. – Vi kan inte blunda för att deras kostnader fortsätter att öka, säger kommunstyrelsens vice ordförande Helen Nilsson (S).

Annons:

Inför 2016 fick socialnämnden en utökad ram med 15 miljoner kronor. Ändå behöver den hårt ansatta nämnden hämta hem nio miljoner kronor från fjol. I första hand ska nämnden spara på att minska övertid och sjukskrivningar. Nu kommer också lite ytterligare hjälp på traven.

Kommunstyrelsen utökar nämndens ram med fem miljoner kronor. Ramökningen finansieras av ökade skatteintäkter, som kommunstyrelsen hoppas ska tillkomma 2016.

– Vi ser att vi får ökade skatteintäkter under året till följd av en befolkningstillväxt. Det är förhoppningen och därför skjuter vi till fem miljoner kronor, säger kommunstyrelsens ordförande Tomas Peterson (M).

"Stigande kostnader"

Barn- och utbildningsnämnden får ingen utökad ram, som socialnämnden får.

 – Socialnämnden har stigande kostnader för äldrevård. Det är resurser inom hemtjänsten och det fortsätter att öka och vi kan inte blunda för det. De har jobbat med att hämta ifatt underskottet från 2015 och de behöver de här pengarna. 

Socialnämndens ram har utökats med 15 miljoner kronor sedan tidigare.

– Vi har satsat rejält på det. Vi låg väldigt minus innan 2016 och innan vi fick det här tillskottet för integrationspengarna. Vi har, på många olika sätt, inte kunnat använda dem eftersom vi inte har en budget i balans, som andra kommuner har kunnat göra. Nu får vi välfärdsmiljoner nästa år och vi måste se över var gränsen går för hur dessa ska användas. Vi måste ha bra och fungerande verksamheter för alla, säger kommunstyrelsens vice ordförande Helen Nilsson (S). 

Socialnämnden har haft förtvivlat svårt att hålla budget på 2010-talet och gjort närmare 100 miljoner i underskott sammanlagt de senaste åren. 

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt