Annons:

Regionen blir delägare i flygplats – för 80 miljoner

Region Kalmar blir delägare i flygplatsen i Kalmar för 80 miljoner kronor. Foto: Region Kalmar

Regionen blir delägare i flygplats – för 80 miljoner

Region Kalmar köper in sig i flygplatsen i Kalmar. För 80 miljoner får regionen ett ägande på 50 procent. Köpeskillingen grundas på en värdering av bolagets anläggningstillgångar.

Annons:

I dag ägs flygplatsen, Kalmar Öland Airport AB, av ett bolag som ägs av Kalmar kommun, Kalmar Kommunbolag AB. Det företaget kommer att lämna ett ovillkorat tillskott till Kalmar Öland Airport AB på 73,5 miljoner kronor, vilket motsvarar den reavinst som bolaget gör på affären.

– Flygplatsen i Kalmar är en regional angelägenhet. Därför är det naturligt att Region Kalmar län, som har det regionala utvecklingsansvaret i länet går in som delägare. Så är det i andra regioner, exempelvis äger Region Kronoberg flygplatsen i Växjö tillsammans med kommunen, säger regionrådet Angelica Katsanidou i ett pressmeddelande. 

"Kalmar Öland Airport är av avgörande betydelse för länets näringsliv och offentliga myndigheter, exempelvis eHälsomyndigheten. Den är också viktig för besöksnäringen och regionens attraktivitet", skriver Region Kalmar på sin hemsida.

"Jag är väldigt glad"

Kalmar kommun köpte flygplatsen 2007. 

– Det var ett nödvändigt och strategiskt beslut för Kalmar och för näringslivet i hela regionen. Sedan dess har både utbudet och trafiken ökat. Genom dagens avsiktsförklaring breddas ägandet och flygplatsen tillförs nödvändiga resurser för att ytterligare utveckla flyget till och från Kalmar. Jag är väldigt glad över att vi nu har landat detta, säger Johan Persson, kommunstyrelsens ordförande Kalmar kommun. 

Definitivt beslut fattas i fullmäktige den 6 februari nästa år. Målet är att affären ska vara helt klar den 1 april. 

Det nybildade bolaget kommer att få en styrelse på åtta ledamöter; tre från Region Kalmar län, tre från Kalmar kommun och två från näringslivet. Ordförandeskapet kommer att växla mellan regionen och kommunen där bytet sker efter ordinarie val.

 

Fakta

Kalmar Öland Airport har cirka 45 reguljära avgångar i veckan till Arlanda och Bromma. Till det kommer ungefär 120 charteravgångar årligen till bland annat Spanien, Grekland och Turkiet.

År 2018 flög 242 907 personer till eller från flygplatsen, det innebär i snitt närmare 700 personer per dag. Huvuddelen - 202 307 passagerare - åkte till Stockholm.

Källa: Region Kalmar

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt