Annons:

Förra kommunalrådet vill se utredning – ”Jag var inte klar i mitt uppdrag”

Ingela Nilsson Nachtweij vill samla partiet till ett krismöte för att få ge sin version av turerna runt hennes avgång. Till vänster står tilltänkte efterträdaren Jacob Käll. Foto: Simon Henriksson

Förra kommunalrådet vill se utredning – ”Jag var inte klar i mitt uppdrag”

Kommer Ingela Nilsson Nachtweij ställa upp som valbart alternativ på Centerpartiets stämma? Den frågan är definitivt berättigad efter det förra kommunalrådets blogginlägg i natt.
Valberedningens ordförande Leif Larsson vill inte kommentera scenariot.

Annons:

I bloggen upprepar Nilsson Nachtweij en del av den kritik mot partiet som Dagens Vimmerby skrev om under förra veckan.

”Hur kunde det bli så här? Hur kunde mitt eget parti vända mig ryggen och inte på något sätt tacka eller uttrycka att jag under mina tio år som politiker har gjort bra saker för Vimmerby. Tvärtom så tar man avstånd från mig och mitt avskedsbrev. Vad har jag då gjort för att straffas så hårt. Rundat tjänstemän är det enda som står på min anklagelselista . Är det kriminellt? Är inte det nybörjartabbar som går att rätta till?” skriver Nilsson Nachtweij i inlägget.

 "Sann demokratisk ordning"

På onsdag håller Centerpartiet sin extrainsatta nomineringsstämma där Jacob Käll väntas bli partiets nya ledande politiker i kommunen och nytt kommunalråd. Däremot kan andra förslag givetvis tas upp för omröstning på stämman.

– Det står fritt att föreslå fram till stämman och kanske även under stämman, där är jag osäker på exakt vad som gäller. Det är en sann demokratisk ordning i partiet, säger valberedningens ordförande Leif Larsson.

I nuläget har inte Larsson kännedom om något annat förslag på stämman än Jacob Käll.

– Vi har bett om att få in namnförslag för att titta på de personerna i vår interna process. Ingela finns med bland de namn som har föreslagits.

Hur ser du på möjligheten att Nilsson Nachtweij ställer upp som kandidat på stämman?

– Det vill jag inte kommentera och jag vill inte kommentera andra namn heller.

Har det varit någon diskussion om den här möjligheten i partiet?

– Inte i valberedningen. Partiet får Peter Karlsson svara för.

Vilket stöd bedömer du att Nilsson Nachtweij har i partiet i nuläget?

– Ingen kommentar.

 Vill se krismöte

Nilsson Nachtweij skriver att hon inte är klar med uppdraget:

”Jag har mitt arbete att återgå till men jag var inte klar i mitt uppdrag som KSO. Jag tilläts inte ens att göra ett bra avslut för då hotade Jacob Käll, Leif Larsson och Peter Karlsson att Centerpartiet dagen efter skulle kräva min avgång via media. Jag anser att partiets medlemmar behöver bjudas in till ett krismöte där jag får berätta öppet och ärligt vad som hänt och sedan behöver det tillsättas en beredning som faktiskt jobbar med hela kommunens organisation med fokus på styrning och ledning och politikens ansvar för samarbetet i kommunen”, skriver hon.

Leif Larsson vill inte kommentera blogginlägget.

Stämmer hennes bild av turerna runt hennes avgång?

– Gruppen tog ett beslut och det var inga konstigheter. Gruppens beslut handlade om att vi behövde söka andra lösningar än den vi hade.

Var gruppen enig?

– Det vill jag inte kommentera.

"Har ett stort stöd"

Peter Karlsson, partiets gruppledare i fullmäktige, öppnar för att bjuda in medlemmarna till det krismöte som Nilsson Nachtweij föreslog.

– Jag har inte läst det och inte pratat med henne om det, men jag är öppen för att medlemmarna ska få veta vad som ska hänt.

Kan Nilsson Nachtweij ställa upp som kandidat på stämman?

– Nu har vi enats om Jacob som vårt huvudalternativ, men det kan komma andra förslag på mötet. Jag tror inte att det kommer hända, men Ingelas stöd i partiet är stort, alla tycker att det här är olyckligt. Däremot har hon inte stöd bland våra allianskollegor.

Inte heller Peter Karlsson anser att Nilsson Nachtweij ”hotades” till sin avgång.

– Vi hotade inte med att gå ut i media, men vi sa att det var helt ohållbart att fortsätta när hon fick den här överrocken i kommunstyrelsen. Vi hade inte makten helt själva.

Ni var ju med på det beslutet?

– Jag var inte med i kommunstyrelsen och tyckte att det var ett väldigt hårt beslut. Efter det kom vi i samförstånd fram till att det här fungerar inte. Däremot förstår jag om Ingela är ledsen och upprörd över det här. Det här var hennes stora passion och han hade mycket idéer som hon hade dragit igång. Det är ett hårt slag för henne och jag är den förste att beklaga.

DV har sökt Ingela Nilsson Nachtweij utan resultat. Under fredagen har blogginläggen tagits bort av okänd anledning.

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt