Annons:

MILJONREGN TILL VÄLFÄRDEN – SATSAR FEM MILJARDER

Finansminister Magdalena Andersson (S) lämnade beskedet på en pressträff i dag. Foto: Anders Löwdin

MILJONREGN TILL VÄLFÄRDEN – SATSAR FEM MILJARDER

Partierna har slagits om att buda mest pengar till välfärden under den senaste tiden. I dag kom regeringens besked. Fem miljarder tillförs till kommunerna och regionerna redan i år.

Annons:

I dag kallade Januaripartierna – S, MP, C och L – till pressträff där man gav besked om 3,5 miljarder extra till kommunerna och 1,5 miljarder extra till regionerna.

För Region Kalmar betyder satsningen ett tillskott på 35-40 miljoner kronor.

– Det här är en satsning som gör att vi kan fortsätta att utveckla hälso- och sjukvården i Kalmar län. Många regioner och kommuner i Sverige har det tufft med ekonomin just nu och välfärden är oftast den största utmaningen. Jag är glad för den här förstärkningen, säger regionrådet Christer Jonsson (C) i ett pressmeddelande.

– Sjukvård ska ges efter behov, inte efter vilka inkomster man har, sa finansminister Magdalena Andersson under pressträffen.

"M var för snåla"

Angelica Katsanidou är ordförande i regionstyrelsen i Region Kalmar län. 

– Stefan Löfven och Magdalena Andersson har tidigare utlovat mer pengar till välfärden och nu blir det så. Det behövs och är välkommet, inte minst inom sjukvården. Vi socialdemokrater visar genom dagens besked att vi är garantin för en välfärd av hög kvalitet. Inget annat parti prioriterar och försvarar välfärden mer än vi. Det är viktigt att veta det här är betydligt mer resurser än vad Moderaterna föreslog tidigare. Deras förslag var otillräckligt, Moderaterna var för snåla helt enkelt. Det råder ingen tvekan om att det behövs mer pengar för att se till att vården fungerar bättre.

Ligger kvar 2021

Utöver de fem miljarder till välfärden satsar regeringen 750 miljoner extra på rättsväsendet. Under den senaste tiden har regeringen pressats att satsa mer på välfärden från både vänster och höger.

Tillskotten till välfärden sker genom ökade generella statsbidrag och pengar kommer ligga kvar i budgeten för 2021. En genomsnittlig kommun får tolv miljoner kronor extra.

Vår tidning återkommer med hur Vimmerby, Hultsfred och Västervik påverkas av beskedet.

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt