Annons:

REVISORERNA VILL NEKA NILSSON NACHTWEIJ ANSVARSFRIHET

Revisorerna föreslår att Ingela Nilsson Nachtweij inte ska beviljas ansvarsfrihet för 2019. Foto: Jakob Karlsson

REVISORERNA VILL NEKA NILSSON NACHTWEIJ ANSVARSFRIHET

Kommunens revisorer föreslår att neka Ingela Nilsson Nachtweij ansvarsfrihet för 2019. Bakgrunden är problemen i arbetsmiljön inom kommunstyrelseförvaltningen.
Revisorerna anser att Nilsson Nachtweijs agerande har ”medfört olika negativa effekter för kommunen”.

Annons:

Att en politiker inte beviljas ansvarsfrihet är mycket ovanligt. Nu kan det drabba det avgångna kommunalrådet Ingela Nilsson Nachtweij (C). Revisorerna är klara med sin revisionsberättelse för 2019 och i den föreslås att kommunfullmäktige inte ska bevilja Nilsson Nachtweij ansvarsfrihet för det gångna verksamhetsåret.

”Vi avstyrker ansvarsfrihet för avgående, men under år 2019 ordinarie kommunstyrelseordföranden. Detta med anledning av brister i dennes handlande och ledarskap, vilka framgår av vår fördjupade granskning om ledning av social och organisatorisk arbetsmiljö inom kommunstyrelsens verksamheter”, skriver revisorerna.

"Indirekta ekonomiska skador”

Bristerna som tas upp av revisorerna är väl kända sedan tidigare. Krisen i Vimmerby inleddes med att partikamraten Erik Paulsson kraftigt kritiserade Ingela Nilsson Nachtweijs ledarskap i en artikel i Dagens Vimmerby i slutet av augusti. En tid senare blev kommundirektören Carolina Leijonram sjukskriven och i mitten av oktober avgick sedan Nilsson Nachtweij. 

Revisorernas kritik handlar om brister i rollfördelningen mellan politiker och tjänstemän och att Nilsson Nachtweij fattat beslut som det inte funnits stöd för i delegationsordningen. ”Ovanstående har medfört olika negativa effekter för kommunen, främst kommunens förtroende hos medborgarna (förtroendeskada) men även indirekta ekonomiska skador”, skriver revisorerna.

Agerade för långsamt

Även kommunstyrelsen i sin helhet får svidande kritik.

”Vi är mycket kritiska till kommunstyrelsens hantering av den organisatoriska och sociala arbetsmiljön på kommunstyrelseförvaltningen. Detta främst då kommunstyrelse inte har säkerställt en god organisatorisk och social arbetsmiljö”, skriver man. Revisorerna anser också att insatserna som vidtogs kom för sent.

Till stöd för sin bedömning har revisorerna den granskning av arbetsmiljön som KPMG utförde och som DV skrivit om vid flera tillfällen. Rapporten har fått hård kritik från en del debattörer.

DV kommer följa upp frågan under dagen. Vi har sökt både Jacob Käll och Ingela Nilsson Nahctweij utan resultat.

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt