Annons:

Hård kritik mot budgeten från BUN –

Barn- och utbildningsnämnden, med Lis Astrid Andersson i spetsen, är kritisk mot kommunstyrelsens rambudgetförslag. Foto: Simon Henriksson

Hård kritik mot budgeten från BUN – "Kräver ingen lyx"

Barn- och utbildningsnämnden krävde utökad ram med 16 miljoner. De fick sju – och efter kostnader för lokaler är det bara cirka två miljoner kvar att använda till verksamheten. – Vi är inte nöjda, säger Lis-Astrid Andersson (S) och Peter Karlsson (C) samstämmigt.

Annons:

Även årets budgetprocess har fått mycket kritik. Nu ställer sig barn- och utbildningsnämndens ordförande och andra vice ordförande sig i kritikerledet.

– Vi har fått alldeles för lite i ramen. Jag trodde först att det var sju miljoner plus 3,8 miljoner för Bullerbyn och paviljongerna, men det är det inte. Det är inklusive Bullerbyn och paviljongerna och vi har inte fått pengar för volymökningen inom förskolan. Jämfört med 2013 är det 77 barn fler i förskolan och 17 fler i grundskolan som vi inte har fått någon täckning för, ryter Peter Karlsson. 

– Jag trodde framför allt att paviljongerna var utöver de här sju miljonerna och jag blev förvånad, säger nämndens ordförande Lis-Astrid Andersson (S).

"Absolut ingen lyx"

Barn- och utbildningsnämnden äskade 16 miljoner kronor. De skulle främst gå till att återställa den personaltäthet som kommunen hade 2014. Förskolan hade behövt sju miljoner för att komma tillbaka till samma personaltäthet. Man vill också utöka antalet rektorstjänster inom grundskolan och ser ökade behov inom särskolan och SFI.

– Det är inte acceptabelt ur arbetsmiljösynpunkt att vara rektor för tre skolor, säger förvaltningschefen Birgitha Sahlin.

– Det är absolut ingen lyx som vi har begärt, utan de 16 miljonerna är för att behålla den nivå som vi har haft, säger Peter Karlsson som är besviken på kommunstyrelsens arbetsutskotts budgetberedning:

– Det har varit väldigt pressat tidsmässigt, men framåt vill vi se en väldigt stor process där alla partier är med. Vi har inte kommit med några inspel, utan vi äskade medel och sedan fick vi besked om de här sju miljonerna.

"Helt otänkbart"

Rambudgetförslaget har inte diskuterats i partierna.

– Det känns inte så bra, men det har varit ont om tid, säger Peter Karlsson.

Hur kommer ni agera i fullmäktige?

– Det har vi inte diskuterat, säger Lis-Astrid Andersson.

Kan det bli aktuellt att minska personaltätheten inom förskolan ännu mer?

– För mig är det helt otänkbart. I så fall måste vi hitta pengarna någon annanstans. 

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt