Annons:

På väg mot nytt underskott –

Peter Karlsson, till höger, är nämndsordförande för BUN som är på väg mot nytt underskott.

På väg mot nytt underskott – "Bra att det går åt rätt håll"

Barn- och utbildningsnämnden är på väg mot underskott på nytt. Prognosen pekar mot minus sju miljoner kronor.
– Det är bra att det går åt rätt håll, säger nämndens ordförande Peter Karlsson.

Annons:

Budgetuppföljningen efter årets fyra första månader pekar mot ett underskott gentemot budget på sju miljoner kronor. Det är dock en förbättring med 1,8 miljoner kronor mot den tidigare prognosen.

– Mycket är osäkert på grund av covid-19 och vi vet inte hur länge det pågår, när det upphör eller någonting. Därför är det svårt att sia om prognoser. Förhoppningsvis har vi ett bättre läge när läsåret börjar i augusti, säger förvaltningschefen Ola Karlsson.

Marie Nicholson: 

– Det kommer tuffa tider och det hade det gjort oavsett om den här krisen hade kommit eller inte. Det är tufft att hålla kommunens ekonomi, säger hon.

Avveckling ger bättre läge

Avvecklingen av Bullerbyns förskola är inräknad i prognosen och hjälper till att förbättra det ekonomiska läget. Grundskolans ekonomi ser också bättre ut.

– Det är en klar förbättring och där har man jobbat stenhårt. Vi har stora kostnader för assistenter, men det ser bättre ut. Rektorernas arbete ser vi verkligen resultat av. Kostnaderna minskar stadigt, säger Peter Karlsson och Ola Karlsson.

Stora kostnader för interkommunala ersättningar, elever som går sin gymnasieutbildning i annan kommun, är den enskilt största.

– Vuxenutbildningen har problem att hålla sin budget och det beror på att fler elever vill gå där. Dock blir det ungefär 0,5 miljoner kronor bättre, tack vare att kravet på medfiansiering från kommunen är borta gällande ett statsbidrag. 

Förskolan ser ut att göra ett marginellt överskott.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt