Annons:

Något bättre prognos för BUN än tidigare

Prognosen för barn- och utbildningsnämnden, där Peter Karlsson är ordförande, såg något bättre ut i december. Foto: Arkivbild

Något bättre prognos för BUN än tidigare

I början av 2020 var barn- och utbildningsnämndens underskott tio miljoner kronor. Läget har förbättrats under året – och pekade vid decemberprognosen mot -5,8 miljoner kronor. 

Annons:

Prognosen i december var en miljon bättre än den tidigare. Pandemin gör dock förstås att osäkerheten i prognosen är stor. 

– Det ser bättre ut än tidigare, vilket förstås är positivt. Miljonen bättre beror på att vi har fått kompensation för sjukskrivningar och statsbidrag. De här statliga pengarna gör att prognosen förbättras, säger Peter Karlsson (C), ordförande i barn- och utbildningsnämnden. 

Gymnasiet såg vid decemberprognosen ut att redovisa ett totalt underskott vid årets slut med 2,3 miljoner kronor. Då stod de interkommunala ersättningarna för ett underskott på 4,2 miljoner kronor. 

– Det är inte totalt fler elever i andra gymnasieskolor, men fler som har valt naturbruk och det kostar mer än ett vanligt program gör.

Vuxenutbildningen sticker ut

Grundskolan såg ut att kunna klara budget. Förskolan såg enligt prognosen ut att göra ett plusresultat på 2,2 miljoner kronor. En orsak är att barnantalet minskar, då antalet födda barn under 2019 stannade på 150 i kommunen. Sedan augusti har också Bullerbyns förskola hållit stängd. Avgiftskontrollen ger också pengar till förskolan.

Vuxenutbildningen är dock en jobspost och såg ut att överskrida budget med 4,3 miljoner kronor. 

– Det har blivit lite dyrare och vi har fått lägre kompensation från staten. Vill man läsa upp sina betyg hänvisas man till vuxenutbildningen, men staten skickar inte med några pengar.

"Gjorts bra jobb"

Jämfört med i inledningen av 2020 hade läget förbättrats avsevärt i december. 

– Vid den första uppföljningen hade vi tio miljoner att hämta igen. Det har gjorts ett bra jobb, men vi måste fortsätta försöka hitta de här pengarna och jobba på, säger Peter Karlsson.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt