Annons:

S vill inte se privat äldreomsorg: ”En jättefråga för oss”

Socialdemokraten Helen Nilsson vill inte se privat äldreomsorg i Vimmerby. Foto: Simon Henriksson

S vill inte se privat äldreomsorg: ”En jättefråga för oss”

Oppositionsrådet Helen Nilsson (S) är mycket kritisk till majoritetens uppdrag om att utreda förutsättningarna för privat äldreomsorg i kommunen.
– Det är en riktigt stor fråga för oss, säger hon.

Annons:

På presskonferensen efter förra veckans kommunstyrelse berättade majoriteten att man gett förvaltningen ett uppdrag om att utreda behovet för ett nytt särskilt boende (äldreboende) i kommunen. Direktivet är brett och både egen och privat byggnation och drift ska utredas.

– Det har inte varit uppe i kommunstyrelsen och inte heller i arbetsutskottet, så frågan har inte debatterats. Enda gången jag hört om det är vid en plandialog då det diskuterats mellan politiker och tjänstemän. Vi kan inte ställa oss bakom det för vi har inte ens diskuterat det. Jag kan förstå att man hör sig för lite, men att man lägger ett sånt uppdrag från en majoritet utan att ha det uppe för diskussion tycker jag är fel. Det är en ganska stor fråga och jag tycker inte att det är okej att läsa om det på Dagens Vimmerby.

"Blir mycket dyrare" 

Vad Nilsson (S) tycker om privat omsorg är solklart.

– Det är en riktigt stor fråga för oss. Att förbinda sig till ett privat vård- och omsorgsboende blir mycket dyrare i tid och längd och det tror jag inte vi har råd med.

Är du säker på att det blir dyrare?

– Jag är helt övertygad om det. Det finns ingen som bygger privat boende om kommunen inte förbinder sig och då blir det dyrare per plats. Vi är inte för privat vård och omsorg och det är en jättefråga för oss och det kan bli lite styrigt hos privata vårdgivare. I Stockholm finns det väl knappt ingen kommunal äldreomsorg och där ser man hur det är nu.

Du menar att de höga dödstalen i Stockholm beror på hög andel privata vårdgivare?

– Jag skulle vilja att den frågan utreddes.

Samtidigt är det en socialdemokratisk regering och flera vårdgivare i just Stockholm anser sig ha gått längre än regeringen krävt. Hur ser du på det?

– Jag kan ha fel och så kan det vara, men jag vill att man gör den kopplingen och ser hur många som har gått på de olika boendena. 

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt