Annons:

Gustafsson (KD) efter svaret till föreningarna:

Ola Gustafsson (KD) är oroad över de konsekvenser pandemin kan få för lokala föreningar.

Gustafsson (KD) efter svaret till föreningarna: "Vill inte ens tänka på det"

Kulturdepartementet har svarat på skrivelsen från kommunen, Vimmerby IF och Vimmerby MS. Ett svar som inte gjorde Ola Gustafsson (KD) tryggare.
– Det här är ett jättebekymmersamt läge, säger han.

Annons:

Bullerby Cup och Semesterracet är ekonomiskt ovärderliga evenemang för VIF och VMS. Coronapandemin satte dock stopp för båda jättetävlingarna under 2020. 

Kommunen – tillsammans med de två föreningarna – sände då en skrivelse till Kulturdepartementet om behovet av fortsatt stöd till föreningarna efter 30 juni 2020.

– Det var ett allmänt hållet svar, men det jag tycker är mest allvarligt är att de känner att den miljonen som Riksidrottsförbundet fått i uppdrag att dela ut, enligt tjänsteskrivelsen, inte har tidsbegränsats från regeringen. Att det då är Riksidrottsförbundet som har gjort tidsbegränsningen och att det gällde för förlorade intäkter fram till halvårsskiftet, säger Ola Gustafsson, ordförande i kultur- och fritidsutskottet, och fortsätter:

– Tittar vi på de stora evenemangen som Bullerby Cup och Semesterracet, så är det många föreningar som har en del i det och det är evenemang som är efter halvårsskiftet. Ska man tolka det negativt så kommer det inte finnas mer pengar, då finns inte ens chansen att söka från den potten. 

"Vill inte ens tänka på det"

Ola Gustafsson har kontaktat Riksidrottsförbundet.

– Jag är intresserad av att veta hur de ser på det, om det var den signalen som var från början. Att det är de här pengarna som finns. 

Hur ser du på situationen?

– Det här är ett jättebekymmersamt läge. Jag är orolig för våra föreningar, förstås både för de här två men även för mindre föreningar som har andra intäkter som de har räknat med och som är viktiga i deras budget och har stor påverkan för dem. 

Vad tänker du om ett läge där VIF och VMS inte får någon kompensation?

– Jag vill inte ens tänka på det. Det är så pass stora belopp det handlar om för de här föreningarna. De kanske inte går under men det är enorma tapp för dem. Jag vet att de redan har vidtagit åtgärder. 

"Mer negativt än jag befarat"

Efter Kulturdepartementets svar är han inte mer hoppfull kring läget.

– Det är inte så glada miner bland föreningarna, men vi får hoppas att det kommer mer pengar. Jag vet att Riksidrottsförbundet har påtalat att det behövs mer pengar. Nu känns det lite tyngre, men vi får se vad som händer. Jag förstår att departementet inte kan lova något, men det var lite mer negativt än jag befarat. 

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt