Annons:

M & KD:  ”Hela skattehöjningen går till hyrpersonal

Carl Dahlin (M) Chatrine Pålsson Ahlin (KD) och Kaj Holst (M)

M & KD: ”Hela skattehöjningen går till hyrpersonal"

Enligt Moderaterna och Kristdemokraterna trivs inte personalen på länets tre sjukhus så bra som de skulle kunna. Hade personalen gjort det skulle nästan 250 miljoner ha kunnat sparats i kostnader för hyrpersonal, menar oppositionspartierna. 

Annons:

Carl Dahlin (M), Kah Holst (M) och Chatrine Pålsson Ahlgren (KD) sitter alla tre med i region Kalmars personalutskott. Nu när halva mandatperioden är över gör de ett halvtidsbokslut och riktar hård kritik mot majoritetens personalpolitik i regionen. 

– Region Kalmar län har 7 400 medarbetare och endast 14 procent av dem är till fullo nöjda med regionen som arbetsgivare. Det innebär att en majoritet av de anställda inte är nöjda med att gå till jobbet varje dag, säger Carl Dahlin.

"Ökat sitt behov med 50 procent"

Undersökningen som man presenterar är gjord för cirka ett år sedan.

Har ni kollat med andra liknande stora företag, regioner eller kommuner hur deras personalnöjdhet är i förhållande med Region Kalmar?

– Nej men vi ser att man kan arbeta mycket mer flexibelt än vad man gör i regionen i dag vilken man gör i region Kronoberg, säger Carl Dahlin.

Just region Kronoberg lyfter Carl Dahlin upp som ett bra exempel hur man lyckats med att minska behovet av hyrsjuksköterskor under Coronapandemin.

– De har minskat sitt behov av hyrsjuksköterskor med två procent medan region Kalmar har ökat sitt behov med 50 procent sedan 2018.

Saknas 120 sjuksköterskor

Vid de tre stora sjukhusen i regionen saknas det 120 sjuksköterskor som får ersättas med hyrpersonal varje dag.

– 30 i Västervik, 30 i Oskarshamn och 60 i Kalmar, säger Chatrine Pålsson Ahlgren (KD).

Hon menar att det visar på en brist på lyhördhet hos arbetsgivaren gentemot personalen.

– Det måste till tydliga lönesatsningar, flexiblare lösningar, mer medbestämmande över sitt arbete och bättre möjlighet till fortbildning, säger hon.

Ingen av dessa tre politiker tror att regionen kan tävla i samma klass som hyrbolagen när det gäller lön.

– De tjänar mer än dubbelt så mycket i lön än vad de sjuksköterskorna gör. Istället för att tävla med löner måste vi se till att personalen trivs på sin arbetsplats, säger hon.

Är då inte problemet hyrbolagen som hyr ut personalen?

– Nej, de måste finnas men inte i så stor omfattning som nu. Var regionen en bättre arbetsgivare skulle det inte behöva vara på det sättet, säger Kaj Holst.

Kostar hela skattehöjningen

Carl Dahlin säger att hyrpersonalen kommer att kosta lika mycket som den skattehöjning som region Kalmar genomförde tidigare i år.

– 250 miljoner kronor och samtidigt ligger region Kalmar i bottenligan vad det gäller löner för sin personal, säger han.

Vad ska man göra för att öka lönerna?

– Se över vilka övriga kostnader som man har och minska behovet av hyrpersonal.

För några år sedan var det kostnaderna för hyrläkare som var problemet. Hur lyckades man att få bort det problemet?

– Attraktiva arbetsvillkor, höjda löner och se till att läkarna kan forska på sin arbetstid, säger Chatrine Pålsson Ahlgren.

Kan man överföra det arbetssättet på sjuksköterskor?

– Ja genom liknande satsningar som ger sjuksköterskorna flexiblare arbetsvillkor, säger Chatrine Pålsson Ahlgren.  

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt