Annons:

Alliansen:

Christer Jonsson (C), Malin Sjölander (M), Gudrun Brunegård (KD) och Pierre Edström (L) går hårt åt majoriteten, efter att 79 vårdplatser ska hållas stängda.

Alliansen: "Stängda vårdplatser slår hårt i Västervik"

34 av de 79 vårdplatser som temporärt stängs på länets sjukhus stängs i Västervik. Alliansen i Kalmar län reagerar starkt på beslutet. – Vi kräver att frågan tas upp och behandlas politiskt på nästa landstingsstyrelse, säger Gudrun Brunegård (KD) i ett pressmeddelande.

Annons:

79 vårdplatser kommer att fortsätta hållas stängda på länets tre sjukhus, även efter sommaren. Värst drabbas Västerviks sjukhus, där 34 av de 79 platserna finns. I Kalmar minskas platserna med 30 och i Oskarshamn med 15.  

Alliansen i Kalmar län upprörs över det nya beslutet som gäller tills åtminstone oktobers slut. 

– Nu startar de rödgröna strukturförändringar vi varnat för länge. Jag har svårt att se hur de ska kunna lösa de ekonomiska bekymren och bemanningssvårigheterna på så kort tid. Nu måste Anders Henriksson (S) sluta dölja sina långsiktiga ambitioner, säger Christer Jonsson (C) i ett pressmeddelande. 

Brunegård kritisk

Kristdemokraten och Vimmerbypolitikern Gudrun Brunegård (KD) är också mycket kritisk i samma pressmeddelande. 

– Västerviks sjukhus är redan idag så slimmat att det här riskerar att underminera hela verksamheten. Stängning av vårdplatser får inte göras utan föregående analyser utifrån patienternas behov och ur ett helhetsperspektiv över länet. Man frågar sig om det här är början på en förtäckt strukturförändring? Vi kräver att frågan tas upp och behandlas politiskt på nästa landstingsstyrelse, säger Gudrun Brunegård (KD).

"Patientsäkerheten äventyras"

Beslutet att hålla vårdplatserna stängda motiveras med bristen på sjuksköterskor och det ökade beroendet av hyrbolag. Under sommaren har totalt 150 av cirka 600 vårdplatser varit stängda på länets tre sjukhus. 

Enligt landstingsalliansen saknar den rödgröna majoriteten en plan. 

– Inget tyder på att majoriteten har en plan för hur vårdplatserna ska kunna öppnas igen i november. Att stänga störst andel platser där man har svårast att rekrytera personal istället för att utgå från patienternas behov är ett helt bakvänt sätt att jobba. Majoriteten har kapitulerat inför personalbristen, säger Malin Sjölander (M).

Liberalernas Pierre Edström:

– Inte bara tillgänglighet och patientsäkerheten äventyras. Även landstingets medarbetare svävar i stor osäkerhet över vad som kommer att hända efter den 1 november. Här ser vi på nytt resultatet av en misslyckad rödgrön personalpolitik. Det har inte minst bristerna i dialog och samverkan med de fackliga organisationerna avslöjat.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt