Annons:

KOMMUNEN BEBYGGER NYBBLE I EGEN REGI

Såhär ser ett av förslagen ut som SKR har upphandlat. Hur byggnaden i Vimmerby kommer se ut är ännu inte bestämt. Foto: Pressbild

KOMMUNEN BEBYGGER NYBBLE I EGEN REGI

Kommunen har uppvaktats av en mängd fastighetsbolag för de planerade offentliga byggnationerna vid Nybble – men går vidare på egen hand. Nu utökas låneramen med 180 miljoner för att bygga ny förskola för 120 barn och nytt äldreboende med 80 lägenheter.

Annons:

Beslutet fattades i förra veckan och var uppe i kommunstyrelsen i går.

– Vi har tittat på att ett externt företag bygger och kommunern hyr, men kommit fram till att det är mycket mer fördelaktigt att bygga själva, säger Marie Nicholson (M), vice ordförande i kommunstyrelsen.

En mängd företag har kontaktat kommunen.

– Intresset från privata håll har varit väldigt stort, vi har blivit uppvaktade från många håll, berättar ordföranden Jacob Käll (C).

Höjer ramen med 180 miljoner

Kommunen går nu igång med planeringen av projektet. Markarbetet väntas bli klart i juni och förskolan vill man komma igång med så fort som möjligt. Kommunen tittar på att göra avrop från den upphandling av förskolebyggnationer som SKR genomfört, både i syfte att spara tid och pengar.

Man vill också skapa samordningsfördelar mellan verksamheterna, som kommer ligga bredvid varandra och vara sammanlänkade på något sätt, när det gäller exempelvis gemensamt kök, sophantering och städ.

Hur mycket projektet väntas kosta är oklart, men låneramen för 2021 föreslås höjas med 180 miljoner kronor och det ger förstås en indikation på kommunens förväntningar.

Samtidigt sänks den självfinansierade delen av investeringsramen i budgeten från 65 till 50 miljoner nästa år.

– Vi har också ändrat våra finansiella mål. Vi ska fortfarande vara 100  procent självfinansierande, förutom när det handlar om speciellt utpekade projekt – och detta är ett sådant, säger Marie Nicholson.

Micael Rundberg

Jakob Karlsson

Annons:

Gästskribent

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt