Annons:

Nämnden kan tvingas budgetera med underskott

Marie C Nicholson (M) och Eva Berglund (S) har ett tufft budgetarbete framför sig. Foto: Simon Henriksson

Nämnden kan tvingas budgetera med underskott

I går rapporterade Dagens Vimmerby om att socialnämnden går mot ett historiskt överskott 2016. 2017 kan det bli underskott igen. – Vi klarar inte fullt ut för 2017 att finansiera verksamheterna, säger Eva Berglund (S).

Annons:

Det stora skälet till  socialnämndens överskott är intäkter på 20 miljoner från Migrationsverket. Men guldmynten från myndigheten gör inte att allt förändras över en natt. Flera verksamheter går fortfarande med underskott och LSS-verksamheten och äldreomsorgen är tunga minusposter. 

– LSS:en, hemsjukvården och äldreomsorgen går fortfarande med minus, men vi jobbar aktivt med det. Till nyår hoppas vi kunna dra igång korttidsverksamheten på Vimarhaga. Då ska grabbarna vara utflyttade, men det kan behövas några veckor med uppfräschning, säger Berglund (S). 

Vad kan det kosta att fräscha upp?

– Det är inga stora summor. 

Speciallösningar

Men i förslaget till budget 2017 ser det ut att bli underskott.

– Vi klarar inte fullt ut för 2017 att finansiera verksamheterna, dels på grund av att Vimarhaga är fördröjt och och även att gruppboendet inte är färdigt.

Marie Nicholson:

– Det är ganska många miljoner i utslag. Som det är nu har vi speciallösningar för varje individ och det är kostnader utöver budget.

Den nya gruppbostaden och korttidsboendet på Vimarhaga ska kunna innebära positiva effekter för ekonomin. 

– Vi väntar på gruppboendet, förhoppningen var att det skulle vara igång vid årsskiftet, men det kan nog dra iväg till maj-juni och det är en del i minusposterna, säger Eva Berglund. 

Trenden håller i sig

Fram till och med augusti hade Vimmerby kommun hyrsjuksköterskor i hemsjukvården. 

– De är borta nu, vi är fullbemannade på sjuksköterskesidan och har 20 sjuksköterskor och samtliga tjänster tillsatta. Det känns bra, säger Berglund. 

Jättebekymret under de år som socialnämnden gått med större och större minus har varit placeringar av barn och unga utanför hemmet. Men den senaste trenden håller i sig. 

– På IFO-sidan, där går vi ganska ordentligt under budget, så det håller i sig med den trenden och fler lösningar på hemmaplan. Det har varit en lyckad satsning.

Ljusare framtid

Framtiden ser dock ljusare ut för socialnämnden än för bara ett par år sedan.

– Det ljusnar, men det stora orosmolnet är demografin. Vi måste öka på den budgetposten för äldreomsorgen. Det är ett jättebekymmer och vi måste vara med på banan där, säger Nicholson.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt