Annons:

Riksdagspolitikern ska hjälpa till med vaccineringen:

Gudrun Brunegård har erbjudit sig att hjälpa till med vaccineringen. Foto: Arkivbild

Riksdagspolitikern ska hjälpa till med vaccineringen: "Min samhällsplikt"

Hon är riksdagsledamot för Kristdemokraterna. Men hon är också sjuksköterska i botten. Nu har Gudrun Brunegård erbjudit sig att hjälpa till med vaccineringen.
– Det är min samhällsplikt att bjuda till, säger hon.

Annons:

Sverige har bara så smått kommit igång med vaccineringen mot covid-19. Redan till sommaren ska dock hela den svenska befolkningen fått möjlighet att vaccinera sig mot sjukdomen.

Det kommer förstås kräva stora resurser.

En som erbjudit sig att hjälpa till är Vimmerbypolitikern och riksdagsledamoten Gudrun Brunegård. Hon har lång erfarenhet av just vaccinationer och har, bland annat, jobbat som skolsköterska. 

– När man börjar med allmänheten blir det en stor press på sjukvården. Allt det vanliga arbetet ska också skötas och jag fick höra att man är på jakt efter pensionerade distriktssköterskor och folk som är beredda att gå in och hjälpa till, säger Gudrun Brunegård.

Hon frågade sin gruppledare om hon kunde få hjälpa till.

– Eftersom vi kommer fortsätta med distansarbete ser jag att jag kan parera och förskjuta en del arbete. Jag har erbjudit mig att ställa upp ett par eftermiddagar i veckan och då kan jag sitta på kvällen med riksdagsarbetet. 

Tjänstledig sedan 2003

Hon har varit tjänstledig och ägnat sig åt politiska uppdrag sedan 2003. 

– Men jag har väldigt mycket vaccination i mina händer. Jag är vid det här med löpande band-principen. Jag vet inte exakt när det kommer dra igång, det beror förstås på leveranstiderna, men man var väldigt tacksam. 

Varför är det viktigt för dig?

– Det som pågår är en gigantisk samhällskris och jag vet att vårdpersonalen går på knäna. De är otroligt slitna och har en enorm arbetsbelastning. Man har inte fler händer än de man har. Regeringens plan är att hela befolkningen ska vaccineras till midsommar och då behövs det en otrolig organisation. Kan jag då avlasta och vacinera några hundra vill jag hjälpa till med det. Det är min samhällsplikt att bjuda till. Sedan får jag ta igen den tid jag lägger på kvällar. Det är jag villig att göra. 

Vet du om några andra riksdagsledamöter anmält sig?

– Det finns en handfull sjuksköterskor i riksdagen och det finns säkert fler, men jag har inte hört om någon ännu.

"Så lömsk"

Gudrun Brunegård vill verkligen uppmana människor att ta vaccinet mot covid-19.

– Sjukdomen vi bekämpar nu är så lömsk. Det är inte garanterat att man klarar sig även om man är ung och frisk. Man kan drabbas väldigt hårt och få väldigt svåra och långa följdverkningar. Jag vill verkligen uppmuntra folk att vaccinera sig, säger hon.

Hur ser du på det motstånd som finns mot vacciner?

– Man måste ha respekt för att ett vaccin kan ha biverkningar hos en del personer. Det är beklagligt i varje fall, men konsekvenserna blir mycket värre för många, många fler om man inte är vaccinerade. Vi har sett det med mässlingsepedemierna som har skett. Mässling kan vara en dödlig sjukdom och på det stora hela vinner man betydligt mer än man riskerar. Det går att titta på polio och poliovaccinet. Det är en sjukdom som lämnat miljontals människor med svåra handikapp och polio är utrotat tack vare vaccin, säger Brunegård och fortsätter:

– I Vimmerby vet jag, när man tittat på barnvaccinationerna, att det varit god uppslutning. Där kan man prata om flockimmunitet och dyker det då upp ett fall av mässling är det inte särskilt stor risk att det blir en spridning.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt