Annons:

Glennfalk vill gå före i bygglovskön – ”Begärt att de ska ta ärendet”

Kommunfullmäktigeledamoten och förre kommunalrådet Micael Glennfalk (M) begär att hans bygglovsansökan ska handläggas "snabbt". Foto: Jakob Karlsson

Glennfalk vill gå före i bygglovskön – ”Begärt att de ska ta ärendet”

Micael Glennfalk (M) har begärt att handläggningen av sin bygglovsansökan ska ske ”snabbt”. Men han vill inte säga att han har begärt förtur. – Jag har begärt att tjänstemannen ska agera snabbt i ärendet, säger han.

Annons:

Micael Glennfalk var kommunalråd i Vimmerby mellan 2010-2015. Efter sin avgång är han tillbaka som vd för sin anläggning Karaktärshotellet, som är mitt inne i en miljösatsning. Glennfalk var positiv till sammanslagningen av miljö- och byggnadsförvaltningarna i Vimmerby och Hultsfred som skedde under den förra mandatperioden.

Nu vill den moderate kommunfullmäktigeledamoten att Vimmerby kommun bryter samarbetet.

Bakgrunden är ett bygglovsärende. Karaktärshotellet vill lägga solenergipaneler på taket. Enligt förvaltningen lämnades ansökan om bygglov in den 20 september och kompletterades den 5 oktober.

Begärt snabb handläggning

Från och med den 5 oktober har kommunen, enligt lagen, tio veckor på sig att hantera ärendet. Två dagar senare, den 7 oktober, skickade Micael Glennfalk ett brev till kommunchefen Carolina Leijonram, hans efterträdare Tomas Peterson och miljö- och byggnadschefen Anders Helgée.

Där skriver Glennfalk bland annat så här:

”Bygginspektören har ärendet komplett vad avser solelpaneler på Björkbacken. Men fattar ändå inget delegationsbeslut utan skriver nu bara att allt är komplett. Hennes chef Daniel Johansson säger att ifall de inte ska ta i turordning får jag vända mig till nämnden.”

Själv anser Glennfalk inte att han har begärt förtur.

– Nej. Det här är ett delegationsärende och jag har begärt att tjänstemannen ska agera snabbt i ärendet. Jag tycker att ett delegationsärende inte ska ta tio veckors handläggning. I så fall undrar jag varför man har delegation, det går två nämndssammanträden under samma tid.  

Är det inte samma sak att be någon agera snabbt som att begära förtur?

– Nej. Jag har ett byggnadslovsärende som skulle behandlas i månadsskiftet september-oktober. När de mejlade mig sa jag att de skulle vänta med det. Jag ligger redan på tur. I det här fallet finns det ingen påverkan på grannar, det har inget med detaljplan att göra och då kan man ta det med en stämpel. Det gäller oavsett om det rör mig, dig eller någon annan. Jag har begärt att de ska ta ärendet.

Vad är skillnaden mellan att begära att de ska ta ärendet och att begära förtur?

– Begär du förtur så gör du det skriftligt eller muntligt. Det har inte jag gjort. Jag vet inte hur många delegationsärenden som de har, men jag har begärt att de ska ta ärendet. Det behövs ingen utredning, det är bara ett startbesked som ska skickas ut. Jag förstår inte varför det ska ta tio veckor. Är det ett komplicerat bygglovsärende så köper jag tio veckor, men det ska inte ta så lång tid för ett delegationsärende. Det känns lustigt att bli sinkad av en myndighet.

Måste vara klart vid årsskiftet

Micael Glennfalk har fått besked om ett stöd från Länsstyrelsen på 400 000 kronor för installationen av solpaneler. Totalkostnaden ligger på 1,2 miljoner.

– Jag fick besked från Länsstyrelsen i september, men jag får bara pengar om arbetet är färdigställt innan årsskiftet. Så fort jag fick beskedet har jag snabbkört det här, men sedan har det dröjt innan man tagit tag i det. Tjänstemännen säger att de inte hinner med. Jag har fått ett brev om att det kan dröja tio veckor innan jag får bygglov och då är bidraget i fara för mig. Jag vill inte hänga berörd tjänsteman som jag tycker gör ett bra jobb, utan det är principen som kommunen jobbar efter. Får man akutfall måste man prioritera de ärendena.

Kunde du inte ha sökt bygglovet tidigare?

– Hade jag inte fått det här beskedet från Länsstyrelsen så hade jag väntat lite till. Hade det kommit i mars hade det varit annorlunda. Men oavsett min situation så finns det mycket kritik från de som bygger.

Vill avbryta samarbetet

Nu vill Micael Glennfalk att kommunen avslutar samarbetet med Hultsfreds kommun och bygger upp en egen förvaltning igen. I mejlet skriver han så här: ”Det är uppenbart att det blivit sämre sedan Vimmerby gick ihop med Hultsfred i miljö och bygg. Man har trots sammanslagning inte lyckats bemanna och då spelar det ju ingen roll. Jag kommer att föreslå förändring i form av en motion i fullmäktige. Situationen är ogörlig och hämmar starkt tillväxten i Vimmerby.”

– Syftet med samarbetet var att kunna värva kompetens, nu visar det sig att det är lika svårt som när man är ensam och då kan Vimmerby lika gärna ha en egen förvaltning. Man lyckas inte placera handläggarna i den kommun där de har mest att göra, det vill säga Vimmerby. Kommunen säger att man har granskat sammanslagningen, men det har man inte gjort utifrån ett kundperspektiv. Det som gäller är vad kunderna tycker.

Det är inte sätt att få dem att snabba på ditt ärende?

– Nej, jag försöker trycka på för att det här är viktigt för tillväxten och företagsrankingen. Den enda kontakten företag har är med miljö- och byggnadsförvaltningen och det är här det finns friktionspunkter. Jag tycker att man borde ta på det här allvar. Det har inte blivit den servicen som det skulle bli. Jag tog själv beslutet att gå samman med Hultsfred och jag får backa på det. Det blev inte som det var meningen.

20 ärenden före

Bygglovsärendena i Vimmerby och Hultsfred tar sju-åtta veckor för närvarande. Enligt den berörda tjänstemannen Linda Johansson ligger minst 20 ärenden före Glennfalk i listan.

– Vi har fullt upp, det är inte så att vi sitter och rullar tummarna. Vi tar alla ärenden efter gällande lagstiftning och är det så att vi ska göra på ett annat sätt får någon annan säga det till mig, säger hon.

Lagkravet när det gäller bygglov ligger på tio veckor. Trots den svåra bemanningssituationen har miljö- och byggnadsförvaltningen alltså god marginal till lagkravet.

– Det är få kommuner som tar tio veckor på sig, men jag tycker att du ska hämta andra röster än min. Jag tycker inte att man tar det här problemet på allvar från kommunstyrelsen, säger Glennfalk.

”Måste prioritera upp näringslivet”

Av tre tjänster på bygglovssidan saknas en person på grund av föräldraledighet. För att täcka upp har kommunen anlitat en konsult till 40 procents tjänstgöring.

– Miljö- och byggförvaltningen har en väldigt besvärlig personalsituation och jag har stor respekt för det. Jag har inget att säga om tjänstemännens utövande, men jag tycker att principen om hur de jobbar är tveksam. När man är i en prekär situation får man hyra in personal och börja prioritera upp sina ärenden. Man måste prioritera upp näringslivet där det riskeras pengar och där det finns en stor samhällsnytta. Alla begär att en polis tar en misshandel före ett snatteri, även om snatteriet var först anmält.

 Glennfalk menar att det finns en bred kritik mot bygglovshanteringen.

– Sedan jag försvann från kommunalrådsposten har jag fått telefonsamtal och besked om att situationen är ohållbar. Dels har man inte prioriterat upp Vimmerby och det är där som flest bygger. Dessutom sitter bygglovshandläggarna i Hultsfred, vilket ökar avståndet. Jag har nämnt det här under gruppmöten långt innan det här ärendet dök upp.

Glennfalk har påbörjat arbetet med sin motion.

– Jag håller på med ett researcharbete inför motionen och visar det sig att samarbetet är en stor nackdel för Vimmerby kommer jag skriva en motion.

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt