Annons:

Oppositionsrådet kritisk mot majoriteten:

Helen Nilsson är väldigt kritisk mot majoriteten. Foto: Arkivbild

Oppositionsrådet kritisk mot majoriteten: "Tycker det är oförskämt"

Kommunen och kyrkan är överens om ett markbyte värt miljonbelopp. Oppositionsrådet och oppositionssamordnaren Helen Nilsson (S) visste ingenting förrän hon läst om nyheten i media.
– Jag tycker det är oförskämt faktiskt, säger hon.

Annons:

Efter en mycket lång process släppte Vimmerbyalliansen nyheten på torsdagen. Man har nått en uppgörelse med Linköpings stift kring marken norr om Vimmerby stad. 

Vimmerby kommun får 57 hektar mark i den norra delen av centralorten, samtidigt som stiftet får 182,3 hektar mark i Rumskulla. Det skiljer drygt sju miljoner i värderingen av marken, men majoriteten menar att kommunen är en vinnare.

Oppositionsrådet Helen Nilsson (S), själv i majoritetsställning under förra mandatperioden när diskussionerna också pågick, visste ingenting förrän media skrivit om presskonferensen.

– Jag vet inte hur jag ska förhålla mig till det här riktigt. Det är en överraskning. Det har inte funnits någon diskussion, vi har inte blivit vidtalade och jag visste inte att man skulle släppa detta. Det är jag kritisk till. När vi gjorde så här på min tid diskuterade vi alltid områden med oppositionen och jag tycker att det är tråkigt, säger Helen Nilsson.

Kände ingen i oppositionen till det här?

– Nej, jag tror ingen har haft kännedom om det här. Jag ställer mig frågande till varför vi inte informerats om detta och om vad som var på gång. Förut var oppositionen negativ till att vi inte informerade, men mig veterligen har vi aldrig gjort så här. När vi träffade FB Bostad var dåvarande oppositionsrådet med och för mig är det här en gåta. 

"Tycker det är oförskämt"

Helen Nilsson menar att den dåvarande majoriteten, bestående av Socialdemokraterna och Moderaterna, fick kritik för bristande insyn.

– Men det här är på en helt annan nivå. Jag kommer lyfta det på nästa sammanträde. Jag tycker det är oförskämt faktiskt. Även om vi inte är med i den närmaste diskussionen, så behöver man få information om vad som händer när det är en så här stor affär också. Det var också en tjänsteman med, så det var inte bara majoriteten och det är väldigt konstigt att vi inget vet. 

Själva uppgörelsen har hon inte mycket att säga om.

– Jag vet ju inget om den, mer än det ni skriver. Jag stirrar på summan, men den stora knäckfrågan är ju den här elmasten. Den har varit uppe tidigare och jag vet inte hur man har löst det. Det var en stor fråga tidigare. Tidigare ansåg vi inte att vi kom hela vägen fram i förhandlingen, men det var Tomas (Peterson) som höll i pekpinnen då och han är ju kvar i majoriteten.

"Vill köra fair play"

En person i oppositionen var dock informerad. Daniel Nestor (S), som sitter i samhällsbyggnadsutskottet, känner sig dock bakbunden.

– Det var uppe i utskottet på tisdagen, men det är inga offentliga handlingar och vi har inte pratat om det i vår partigrupp. Det har tidigare varit kritik mot att saker kommit ut i media innan det är klart och där har vi ett ansvar som sitter i utskotten. 

Kunde du inte ha sagt det till dina partikamrater?

– Absolut kan jag säga det, men vi vill köra fair play gentemot majoriteten. Man blir lite bakbunden. När vi diskuterat saker på utskotten har jag ofta fått till mig att det är viktigt att det stannar inom kommunhusets väggar. I vissa frågor blir det problematiskt och i den här frågan blir jag extremt bakbunden. Jag vill informera min partigrupp, men ansåg inte att jag kan lyfta det innan dagordningen till kommunstyrelsen kommit. 

Daniel Nestor förstår Helen Nilssons irritation.

– Att ha en pressträff utan att oppositionsrådet eller oppositionssamordnaren informerats är nog det hon är irriterad över och det kan jag förstå. Det här är en så pass stor och viktig fråga för kommunen. Det är inte lite mark och ingen liten affär. Frågan har varit på gång länge och det hade varit en fin gest att informera hela oppositionen. 

"Staden kan expandera"

Socialdemokraten är tydlig med att han är positiv till uppgörelsen.

– Att vi får till ett avtal och får tillgång till mark så att staden kan expandera är bra. På det stora hela är det en bra affär för kommunen. Det kan se ut som en dålig affär om man bara tittar på värderingen och siffrorna, men man måste tänka på framtiden. Då är det här är en väldigt bra affär för kommunen. Genom detaljplanen kan värdet på marken öka genom att det kan bli skola, vård och omsorg samt bostäder. Det är inte skogsmark mot skogsmark, utan vi kan förädla marken. Jag förstår om folk är kritiska till så pass mycket mark, men det kan bli en väldigt bra affär på lång sikt. 

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt