Annons:

SD ville veta hur det såg ut med vaccinfusk här:

Jimmy Rödin (bilden) och Petra Whidotti ville veta hur kommunen jobbar med vaccinfusk. Foto: Arkivbild

SD ville veta hur det såg ut med vaccinfusk här: "Säker på att gällande rutiner sköts"

Sverigedemokraterna i Vimmerby ville försäkra sig om att inget fusk förekommer med vaccinationsordningen i kommunen. Vid det senaste fullmäktigesammanträdet ställde man frågor om detta till socialnämndens ordförande Lars Sandberg (C).

Annons:

Sverigedemokraternas Jimmy Rödin och Petra Whidotti beskrev fusk eller missbruk av vaccinationsordningen som en stor tragedi för samhället. 

"Ett sådant fusk skadar även tillförlitligheten till det allmänna och våra gemensamma institutioner såväl som alla tänkbara rättviseprinciper. Den här typen av fusk är något som de flesta av oss förknippar med helt andra länder än ett välfärdsland som Sverige. Sverigedemokraterna kräver att medborgarna och våra äldre ska kunna vara trygga i att vaccination sker utifrån behov och prioriterade grupper samt att förtur inte kan erhållas på godtyckliga grunder.Sverigedemokraterna är därför djupt oroade över de rapporter som har kommit om att sådant här fusk pågår i vårt land och vi anser att detta måste motarbetas och stoppas med alla tänkbara medel. Vi har dessutom blivit kontaktade av flera kommuninvånare som känner oro kring vaccinationsordningen. Den här typen fusk visar på ett moraliskt haveri och ska inte förekomma i Sverige och i vårt samhälle", skrev SD-ledamöterna i interpellationen till Lars Sandberg. 

Interpellanterna var dock tydliga med att deras avsikt inte var att misstänkliggöra någon eller skapa oro kring vaccinationsordningen i kommunen. 

– Framför allt vaccinerar vi inte personal över huvud taget, utan den uppgiften ligger på HR-avdelningen och utförs av Avonova. Personalen anmäler intresse och Avonova kallar till vaccination. Prioritering sker utefter FHM och Region Kalmars riktlinjer, svarade Sandberg på vad man gör för att motverka fusk. 

SD-ledamöterna ville också att socialnämndens ordförande skulle garantera att något fusk inte förekommer i kommunen.

– Jag är helt säker på att gällande rutiner sköts som de ska, svarade Sandberg.

"Känner stort förtroende"

Lars Sandberg betonade också att han tror att det generellt finns ett mycket högt förtroende för vaccinationsordningen i Vimmerby och förklarade att samtliga politiker i socialnämnden varje vecka får information om pandemin och vaccinationerna. 

– Det har, sedan den här interpellationen skrevs, framkommit att fem enhetschefer fått vaccin. Detta trots att vaccinet ska gå till de äldre och de som står i direkt kontakt med dem. Anser ni att ni har gjort rätt och följt prioriteringsordningen? frågade Jimmy Rödin.

Det blev kommunalrådet Jacob Käll (C) som svarade på det.

– Krisledningsgruppen har regelbundna träffar var 14:e dag och det är en vanlig fråga som dyker upp. Det är värt att notera att det ibland framställs i media som att Vimmerby är saktfärdiga. Vi kom igång lite senare än de kommuner som kunde sätta igång under jul- och nyårshelgen, men det berodde på att vi hade hög smittspridning och frånvaro då. Vi har riggat en organisation som kan vaccinera, men det är tillgången på vaccin som är problemet, svarade Käll och fortsatte:

– Vårdnära personal var prioritet och även chefer inkluderades i det. Det var debatt om detta i media och det var glädjande att se att Kommunal ställde sig bakom och fann detta fullt rimligt. Jag känner stort förtroende och en stor trygghet för att detta sköts rätt. 

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt