Annons:

V ÖPPNAR FÖR ATT LÄGGA NED DELAR AV GYMNASIET

Kan bli grundskola? Den idén lyfte Vänsterpartiet fram på en pressträff i dag. Foto: Simon Henriksson

V ÖPPNAR FÖR ATT LÄGGA NED DELAR AV GYMNASIET

Vänsterpartiet kan tänka sig att lösa behovet av en ny skola i Vimmerby med att lägga ned delar av Vimmerby gymnasium. – Vi skulle kunna tänka oss ett större samarbete med andra kommuner och därmed frigöra lokaler, säger partiets Lars Johansson.

Annons:

Renovering eller bygga nytt? Det har varit huvudalternativen för att lösa arbetsmiljöbristerna på Astrid Lindgrens skola. I dag lade Vänsterpartiet fram ett eget förslag i diskussionen.

– Gymnasiet är en prestigegrej och det blev väldigt dyrt när det byggdes om. De pengarna kommer aldrig vara kastade i sjön. Vi har fina lokaler, många gymnasieprogram och inte så jättemånga elever för att vara en gymnasieskola. Vi skulle kunna tänka oss ett större samarbete med andra kommuner och därmed frigöra lokaler. Det skulle vara en möjlighet för att få loss lokaler till grundskoleverksamheten. Det här är lösa idéer och inget som vi har utrett, säger Lars Johansson.

Ni kan tänka er att lägga ned gymnasiet?

– Nej, men vi är öppna för att ett ökat samarbete och det skulle kunna ge fler elever till Vimmerby.

Men då frigörs inga lokaler?

– I så fall måste det vara färre elever. Det kanske visar sig att det bästa är att vi har ett gymnasium här, men då får vi fler elever och bättre ekonomi. I så fall löser det inte investeringsproblematiken, men vi vill inte säga något fast eftersom vi inte utrett det.

Men ni har funderingar på att lägga ned fler program?

– Förändringar av programmen är vi definitivt öppna för.

– Lägga ned låter tråkigt, men det är inte säkert att man ska ha alla program i Vimmerby. Sedan är det jättetråkigt om det blir så, säger Jens Stenman af Ekenstam. 

Vilken typ av verksamhet tänker ni er på gymnasiet?

– Vi vet inte ens om det är möjligt, men man måste tänka på något nytt sätt. Tänker 20 personer på nya sätt kanske ett av dem fungerar, säger Lars Johansson och fortsätter: 

– Första spåret kan inte vara att vi ska bygga nytt hela tiden. Vi behöver vara mer försiktiga och låneskulden ska inte lösas med nedskärningar i verksamheten. Vi är väldigt kritiska mot att man pratar så mycket om investeringar. Det är som att det finns en ryggmärgsreflex: har vi ett problem ska vi bygga nytt. Fortsätter vi investera som vi gjort måste verksamheten betala med nedskärningar.

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt