Annons:

Peterson: ”Det bästa är att någon tar över marken”

Kommunalrådet Tomas Peterson (M) vill att någon annan aktör tar över Karlbergstomten. Foto: Simon Henriksson

Peterson: ”Det bästa är att någon tar över marken”

Vimmerby kommun kan behöva sanera Karlbergstomten för sju miljoner kronor. Kommunalrådet Tomas Peterson (M) ser helst att någon aktör tar över marken i befintligt skick.
– Jag kan inte bedöma vad tomten är värd, säger Tomas Peterson (M).

Annons:

I lördags skrev Dagens Vimmerby om den miljöutredning som Sweco gjort av Karlbergstomten. Vimmerby kommun köpte tomten under 00-talet och den har ett bokfört värde på cirka elva miljoner kronor.

Kommunen uppskattade att tomten var värd cirka två miljoner på marknaden – men det var innan markundersökningen från Sweco anlände till stadshuset. Sweco hittade bland annat bly, kvicksilver och arsenik i marken – och bedömer att marken behöver saneras för cirka sju miljoner.

”Finns flera alternativ”

Kommunen har därefter beställt ytterligare en utredning som ännu inte är klar.

– Sju miljoner är mycket. Det finns flera alternativ och ett är att låta de ligga orörd, ett annat är att sanera och ställa iordning tomten och ett tredje är att hitta någon som kan ta över den i befintligt skick. Vi ska också gå tillbaka och se om det finns några möjligheter att ta reda på vem som har orsakat de för föroreningarna.

Är det möjligt att någon annan part tvingas betala för saneringen?

– Vi behöver titta på vem som ska betala och det bör vara den som har förorsakat föroreningen. Det beror på vilken typ av förorening det handlar om och om man kan spåra någon tidsaspekt. Skedde det på 50-talet eller 2000-talet?

Peterson satt med i kommunledningen när affären gjordes.

– Det gjordes markundersökningar, men det var en mindre undersökning som gjordes på de platser där det var störst risk. Jag kommer inte ihåg resultatet av det, men det fanns föroreningar som man kände till när man köpte tomten.

”Många positiva effekter”

Enligt uppgift kostade tomten tolv miljoner kronor för skattebetalarna.

– Men det var andra affärer inblandade, så det var inget rent köp. Köpet innebar att det byggdes en ny fastighet för Skobes och att vi fick behålla den verksamheten i Vimmerby. V-Tab byggdes också. Det var många positiva effekter.

Vad kan tomten vara värd i dag?

– Det kan jag inte bedöma. Det får den som köper som bedöma. Vi måste bjuda ut den så flera får titta på den utifrån vilka risker man ska ha.

När tar kommunen ett beslut om vad som ska göras med tomten?

– Så fort vi har fakta på bordet. Det blir någon gång under vintern. Vi gör en fördjupad undersökning på de här föroreningarna nu. 

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt