Annons:

Kommunalråden om ansvarsutredningen:

Kommunalråden tycker att ansvarsutredningens resultat är lite förvånande.

Kommunalråden om ansvarsutredningen: "Lite förvånande"

Den ansvarsutredning som gjorts för Karlbergstomten pekar på att Skobes Bil Öst AB ska stå för 64 procent av saneringskostnaden. Den bedöms ligga på sju miljoner kronor.
– Vi har fått den, men inte behandlat den än, säger kommunalrådet Tomas Peterson (M).

Annons:

Miljö- och byggnadsförvaltningen har skickat ut ansvarsutredningen på remiss. Utredningen slår fast att Skobes Bil Öst AB ska stå för 64 procent av saneringskostnaden, som bedöms ligga på sju miljoner kronor.

Utöver det ska Vimmerby kommun ersätta en eventuell obehörig vinst som uppstår om tomten värderas högre än köpesumman på tolv miljoner 2008. Parterna ska dela på utredningskostnaderna i ärendet.

– Det är en neutral utredning som är gjord utifrån de ägarfakta som finns och de regler som finns för den som har skitat ner och ska göra rätt för sig. Så står det i lagen och så är regelverket, säger kommunalråden Tomas Peterson (M) och Helen Nilsson (S). 

Än har de inte hunnit ta ställning till den.

– Vi har fått den, men inte behandlat den än.

Är ni förvånade över vad utredningen kommer fram till?

– Lite förvånade är vi kanske.

Vad hade ni väntat er?

– Jag har bara gått på miljöföroreningarna och funderat över vem som bär ansvar för det. Nu har det gjorts en utredning på grund av miljön, efter att vi började prata om att det skulle byggas där, säger Helen Nilsson.

Tomas Peterson:

– Man vet inte vad man ska vänta sig. Det som jag förvånas mest över är att det verkar bli så mycket mer kostsamt att sanera än vi trodde från början när fastigheten köptes.

"Inte så konstigt så"

Kommunen vill att det ska bli bostäder på platsen.

– Den bör saneras helt enkelt. Den ligger för bra till för att bara lämnas och efter att den har sanerats bör den användas till bostäder främst.

När tror ni att det kan bli en ände på den här frågan?

– Det är svårt att bedöma, men det är bra om vi kan ta tag i det och komma till avslut.

När frågan ska diskuteras politiskt är oklart.

– Det finns ingen plan för det än egentligen. Vi avvaktar reaktionen från Skobes, men vi ska också yttra oss till miljö- och bygg.

Skobes har flera invändningar mot utredningen. 

– Det är inte så konstigt så, det kan man förstå. Vi måste sätta oss ned och gå igenom den innan vi går vidare. 

Tomas Peterson: 

– I det här läget är det ingen politisk fråga, utan mer en juridisk fråga hur det hanteras. Sedan kan det bli en politisk fråga vid ett senare tillfälle, när man ska komma till en uppgörelse.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt